Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν νέο κανονισμό (για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές. Η πρόταση θα επέτρεπε μια ευκολότερη έγκριση για φυτά παραγόμενων με νέες γονιδιωματικές τεχνικές που θεωρούνται ισοδύναμες με τα συμβατικά φυτά. Δεν χρησιμοποιείται ξένο γενετικό υλικό από ένα είδος που δεν μπορεί να διασταυρωθεί φυσικά για τη λήψη αυτών των φυτών.


Ο όρος νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ- NGT )  περιγράφει μια ποικιλία τεχνικών που μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ), είναι οργανισμοί με γονίδια που έχουν αλλοιωθεί με τρόπο που δεν θα μπορούσε να συμβεί φυσικά μέσω της αναπαραγωγής, συχνά χρησιμοποιώντας το γονιδίωμα ενός άλλου είδους.

Άλλα φυτά NGT θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερες απαιτήσεις παρόμοιες με εκείνες που προβλέπονται στους ισχύοντες κανόνες ΓΤΟ. Τα φυτά NGT θα παραμείνουν απαγορευμένα στη βιολογική παραγωγή και οι σπόροι τους θα πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες γνωρίζουν τι καλλιεργούν.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής στις 7 Φεβρουαρίου 2024. Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τους νέους κανόνες και συμφώνησαν ότι τα φυτά NGT που είναι συγκρίσιμα με φυσικές ποικιλίες θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές θέλουν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια με τη συνέχιση της υποχρεωτικής επισήμανσης για όλες τις μονάδες NGT. Το Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το νέο νόμο, με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρατηρούμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια τάση στο παρά φύσιν η οποία οδηγεί στον μαρασμό της φύσης με αντικατάσταση όλων των παραδοσιακών και φυσικών τροφών από τέτοιου είδους υποκατάστατα. Τα αποτελέσματα αυτής της κατεύθυνσης θα είναι ολέθρια όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις που ο άνθρωπος παραβίασε την φυσική τάξη πραγμάτων.

Ο άνθρωπος καταναλώνει ήδη γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω των ζωοτροφών και αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του, διότι δεν είναι στην φυσιολογία του να τρώει τέτοιες τροφές. Είναι πασιφανές ότι η υγεία των ανθρώπων σήμερα είναι πολύ χειρότερη σε σύγκριση με προηγούμενες εποχές και ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι η χειρότερη ποιότητα της τροφής του.

Επίσης η βεβήλωση της φύσης μολύνοντας την με ΓΤΟ που η ίδια δεν θα επέτρεπε ποτέ να διασταυρωθούν, ανοίγει τους ασκούς του αιόλου χωρίς κανείς να γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους οργανισμούς και στο περιβάλλον.

Άνθρωποι σε θεσμικές θέσεις, με ελάχιστη έως μηδενική επαφή με το φυσικό-φυσιολογικό περιβάλλον, επικαλούμενοι επιστημονικές έρευνες  που χρηματοδοτούνται με κύριο κριτήριο το κέρδος, λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές και το περιβάλλον του συνόλου των ανθρώπων, όχι μόνον στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Σε μια πολιτική μάρκετινγκ της Ε.Ε. τα λόγια είναι μεγάλα και το περιτύλιγμα φανταχτερό. Αντοχή σε ασθένειες, αντοχή σε ξηρασία, εξοικονόμηση ενέργειας κ.τ.λ.. Πετάμε και μια κλιματική αλλαγή και η αδρανοποίηση του ανθρώπου έχει επιτευχθεί. Εάν δεν αντιδράσουμε μέσα στην Ε.Ε. από όπου τελικά ξεκινούν όλες οι οδηγίες και οι νόμοι, με νόηση, συλλογικά και οργανωμένα, θα οδηγηθούμε μέσω της αδράνειας μας σε μια σιωπηρή αποδοχή όλων αυτών. Ο άνθρωπος δεν θα έπρεπε να καταναλώνει “πειραγμένες” τροφές, είτε ακόμη και ζώα που έχουν τραφεί με τέτοιες ζωοτροφές.

Κανένας τέτοιος σπόρος δεν θα έπρεπε να φυτεύεται διότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να καταναλώνει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η τροφή του ανθρώπου πρέπει να είναι από φυσικά γενετικά υλικά (DNA), είτε είναι φυτικά προϊόντα, είτε είναι ζωικά προϊόντα. Θα πρέπει να παράγεται με μεθόδους καλλιέργειας οι οποίες σέβονται απόλυτα την ατομική και συλλογική υγεία και βεβαίως και το φυσικό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όπως στην γεωργία και την κτηνοτροφία πρέπει να λαμβάνονται υπ´ όψιν όχι μόνον για το παρόν, αλλά και για το μέλλον.

Πειραματισμοί του στυλ “βλέποντας και κάνοντας” και ειδικά σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος, για να εξυπηρετηθούν οικονομικά ή και εξουσιαστικά συμφέροντα, σε  ανθρώπινες πολιτείες δεν έχουν θέση. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να συμμερίζεται και πολύ την ανθρώπινη φυσιολογία, και οι ευρωβουλευτές δείχνουν να μην έχουν αίσθηση των πράξεων τους. Με ψηφοφορίες που έχουν περιεχόμενο τις εγκρίσεις σε αντισυμβατικές μεθόδους παραγωγής τροφής, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση ανθρώπινου υβριδισμού, που τα αποτελέσματα του θα είναι μη αναστρέψιμα στο μέλλον.

Φιλιππάκης Χαράλαμπος

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *