Ευρωκοινοβούλιο: Ανησυχία για την απόδοση δικαίου στην Ελλάδα

Το Ευρωπαïκό Κοινοβούλιο στις 7 φεβρουαρίου 2024 εξέδωσε ψήφισμα (δείτε εδώ) στηλιτεύοντας πράξεις και παραλείψεις της Ελληνικής δικαιοσύνης (υποκλοπές, Τέμπη, δολοφονία Καραϊβάζ κ.τ.λ.). Κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από την πλευρά του Αρείου Πάγου αναγκάζοντας τον να προβεί σε δηλώσεις που προσπαθούν να προφυλάξουν το κύρος και την υπόληψη της Ελληνικής δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες του ευρωκοινοβουλίου ηταν σαφής και καίριες. Θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να εξεταστούν σε βάθος.


Η δικαιοσύνη εκ του ρόλου της είναι ανεξάρτητη εξουσία και θα έπρεπε να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα όταν παράγεται άδικο ή μετά από καταγγελίες, να εκτελεί έρευνες και να αποδίδει το δίκαιο. Όμως στην παρούσα φάση καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να θέλει να εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο. Ούτε το ευρωκοινοβούλιο να καταγγείλει ουσιαστικότερα, ούτε η Ελληνική δικαιοσύνη να αξιοποιήσει το ψήφισμα αυτό, να το λάβει ως μηνυτήρια αναφορά και να κάνει έρευνα.

Ο Άρειος Πάγος όφειλε να ζητήσει τα στοιχεία αυτού του ψηφίσματος και να το λάβει ως καταγγελία, να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα η εισαγγελική αρχή και να μεριμνήσει για την διόρθωση των θεμάτων δικαιοσύνης. Αντ´ αυτού υπεραμύνθηκε λέγοντας ότι αυτό το ψήφισμα αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Βέβαια από την πλευρά του και το Ευρωκοινοβούλιο θα έπρεπε να προωθήσει μαζί με το ψήφισμά του και τα στοιχεία του στην ελληνική δικαιοσύνη ως καταγγελίες επί προσώπων που είναι υπεύθυνα γι´ αυτήν την κατάσταση. 

Τα αντανακλαστικά της Ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν άμεσα ως προς την προστασία του εαυτού της, από το άδικο που κατά αυτήν εκτελεί το Ευρωκοινοβούλιο εναντίον της, αλλά δεν λειτουργούν για την απόδοση του δικαίου προς τους πολίτες. Αυτά που ανέφερε το Ευρωκοινοβούλιο, το ακαταδίωκτο, την ατιμωρησία καθώς και την αλαζονεία που προκύπτει από αυτά, τα απολαμβάνει στην χώρα μας όχι μόνον το πολιτικό κατεστημένο, αλλά και η άρχουσα τάξη. Αυτά τα γνωρίζει και τα βιώνει μόνιμα και διαχρονικά ο Ελληνικός λαός. Τελικά ο κόσμος το ´χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι. 

Είναι τραγικό για τους Έλληνες πολίτες να αναζητούν προστασία και δικαίωση έναντι του κράτους τους, σε εξωχώριους θεσμούς και να μην αντιλαμβάνονται την δύναμη που διαθέτει η ψήφος τους και η ενεργοποίησή τους για τα κοινά. Γιατί να αναζητούμε προστασία από  ξένους, που συνήθως ενεργούν εναντίων των δικαίων μας και των συμφερόντων μας και να μην φροντίσουμε να δημιουργήσουμε την δική μας πολιτεία, με πραγματική δημοκρατία όπως την όρισαν οι πρόγονοι μας με αξίες και αρχές; Χρειαζόμαστε μια πολιτεία όπου η δικαιοσύνη θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη, θα λειτουργεί αμερόληπτα και όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα δίκαιά τους.

Μόνον εμείς συλλογικά έχουμε την δύναμη και την δυνατότητα να δημιουργήσουμε κράτος δικαίου στην χώρα μας και θα ήταν αφελέστατο να νομίζουμε ότι αυτό θα συμβεί από κάποιους άλλους, πράγμα που και ιστορικά ΔΕΝ συνέβη ποτέ και πουθενά. Οι επιλογές μας καθορίζουν το παρόν μας και χαράζουν το μέλλον μας.

Φιλιππάκης Χαράλαμπος

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *