Σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφηκαν μετά από συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη, αναμένεται να υπογραφεί σύντομα μια υπουργική απόφαση που θα επηρεάσει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων τις απογευματινές ώρες. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ως ιδιωτικές κλινικές κατά τις απογευματινές ώρες, προσφέροντας υπηρεσίες χειρουργείων και άλλες ιατρικές επεμβάσεις επί πληρωμή.
Ο κ. Γεωργιάδης, στην προσπάθεια του να επιχειρηματολογήσει, σχετικά με τα πλεονεκτήματα αυτής της απόφασης, έδωσε ένα παράδειγμα με πολύ γλαφυρό τρόπο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι : “ Άρα, εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ, παραδείγματος χάρη, για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20 ”.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό που θέλει να μας πει ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι κάποιοι ασθενείς που θα έχουν να πληρώσουν, θα έχουν την δυνατότητα να προσπεράσουν το δημόσιο σύστημα ουράς και να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και χειρουργεία μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και σε αυτούς που δεν έχουν. Άντε τυχερούληδες, μας έφεξε πάλι !!! Εις βάρος τίνος όμως, η μείωση του χρόνου αναμονής; Μα φυσικά των ασθενών, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν για να αντιμετωπίσουν το όποιο πρόβλημα υγείας τους προκύψει που χρήζει άμεσα αποκατάσταση, σε ένα ενδεχομένως πιο προσιτό κόστος, από ένα καθαρά αμιγώς ιδιωτικό ίδρυμα.
Τελικά κ. Γεωργιάδη ποιος ωφελείται ; Ο πολίτης, σίγουρα όχι, και το δωρεάν σύστημα υγείας στην χώρα μας εν τέλει, παραμένει ο μεγάλος ασθενής.
Συνεπώς, εκεί που ακούγαμε τον πρωθυπουργό της χώρας, να υπόσχεται ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με πρωταγωνιστή τον ίδιο άνθρωπο, τον κ.Γεωργιάδη στο ρόλο του υπουργού υγείας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι και το 2013 επί της υπουργίας του, σταμάτησαν την λειτουργία τους πέντε νοσοκομεία του ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Παναγία Θεσσαλονίκης, η Πολυκλινική Αθηνών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση 32 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ανάγκη για αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα είναι εμφανής και κατανοητή, και αυτή η ανάγκη αναγνωρίζεται από πολλούς. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Πρέπει να παρέχεται ως υπηρεσία κοινής ωφελείας προς όλους τους πολίτες και πλέον απειλείται από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Επιπλέον, η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών πρέπει να είναι αδέσμευτη από οικονομικά συμφέροντα. Η υγεία δεν πρέπει να υποκύπτει σε παραμέτρους που σχετίζονται με τα οικονομικά μεγέθη, και η ποιότητα της περίθαλψης δεν πρέπει να περικόπτεται για λόγους κερδοσκοπίας.
Κοκοσάλη Άννα Μαρία
–