Έχουμε πάρα πολλούς επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους προκειμένου αυτοί να επαναπατριστούν σε καλές δουλειές, σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις δικές τους προδιαγραφές για την ικανοποίηση των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών. Και βέβαια, έχοντας και τις κατάλληλες αποδοχές για μία ελκυστική καθημερινότητα στον τόπο μας».


Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία φτάνει πια τα 6 δισεκατομμύρια, και  είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2019, ενώ οι γιατροί “απολαμβάνουν πια καλύτερων απολαβών και με περαιτέρω ενίσχυση, περαιτέρω στήριξη οικονομική για τις εφημερίες”.

Και αναρωτιέμαι ζούμε σε άλλη χώρα εμείς; Γιατί σίγουρα στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος αριθμός των νοσοκομείων υπολειτουργεί. Οι αιτίες πολλές και σοβαρές, εκ των οποίων βασικότερη είναι η έλλειψη προσωπικού. Σε αρκετές μάλιστα πόλεις και νησιά κέντρα υγείας και νοσοκομεία έπεται να κλείσουν.

Εφόσον αυξήθηκαν στο 50% οι δαπάνες στον τομέα της υγείας γιατί τα νοσοκομεία υστερούν σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με επακόλουθο το να μην εξυπηρετείτε άμεσα μεγάλος αριθμός ασθενών; Στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς αδυνατούν να βρούνε άμεσα ραντεβού με τον εκάστοτε ιατρό. Ενδέχεται να εξυπηρετηθούν αν και εφόσον το πρόβλημα υγείας τους είναι πολύ σοβαρό και βέβαια αν χρειαστούν χειρουργείο θα πρέπει να μπούνε σε μια ατελείωτη και καθόλου άμεση λίστα αναμονής.

Σε ιδιωτική κλινική σαφώς τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και οι ασθενείς μπορεί να χειρουργηθούν και την ίδια ημέρα, εφόσον πληρώνουν. Σημαντικός παράγοντας για διευκόλυνση του λειτουργήματος των γιατρών είναι οι απολαβές που λαμβάνουν, που όπως αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό είναι πλέον πολύ ικανοποιητικές. Ωστόσο η εκροή νέων επιστημόνων υγείας στο εξωτερικό είναι συνεχής. Ποια να είναι όμως η αιτία αναχώρησης τους;

Εφόσον μιλάμε για το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε και την απόφαση του υπουργου Υγείας, στην προηγούμενη θητεία του, να κλείσει πέντε νοσοκομειακες μονάδες. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε νοσοκομεία έκλεισαν, με την αιτιολογία ότι δεν χρειάζονται. Αξέχαστη βέβαια ήταν και η επιβολή καταβολής εισόδου σε δημόσια νοσοκομεία που ήδη πληρώνουν οι πωλητές.

Με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία σήμερα, μπορούμε να αναφερόμαστε σε δημόσια υγεία; Εφόσον υπάρχουν τα κονδύλια, γιατί δεν επανδρώνονται οι δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες. Γιατί η στρατηγική είναι μία και δεν είναι άλλη από την διαρκή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας και την ενίσχυση εν τέλει της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και δεν δύναται να λογίζεται ως προϊόν συναλλαγής. Και η ατομική υγεία είναι προέκταση της συλλογικής υγείας. Μήπως το σώμα της πολιτείας μας νοσεί; 

Κλειώ 

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *