Η χώρα σήμερα προχώρησε στην πρόωρη εξόφληση δανείων του μηχανισμού του ESM, Greek Loan Facility, που είχαν συναφθεί με το πρώτο μνημόνιο το 2010. Πρόκειται για ένα ποσό 5,29 δις ευρώ το οποίο είχε ορίζοντα αποπληρωμής το 2025.


Είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα προβαίνει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, (η πρώτη φορά ήταν η πρόωρη αποπληρωμή των χρημάτων του ΔΝΤ που συμμετείχε στο πρόγραμμα), κάτι που αυξάνει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη που εφαρμόζει και λειτουργεί την θεωρία των παιγνίων.

Το παράδοξο στην κίνηση αυτή είναι ότι ενώ το ελληνικό δημόσιο προχώρα σε νέους δανεισμούς και υπερφορολόγηση των πολιτών, αποπληρώνοντας πρόωρα τα δάνεια αυτά. Δάνεια που ποτέ δεν τα είδαμε να εισέρχονται στην χώρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Αντιθέτως εκτέλεσαν την αποπληρωμή άλλων δανείων που είχαν καταλογιστεί στην χώρα, μη θεσμικών επενδυτών και κερδοσκόπων, οι οποίοι φόρτωσαν στις πλάτες των πολιτών αυτό το επαχθές χρέος, μετατρέποντας το σε θεσμικό.

Το ότι η χώρα φέρνει στο παρών, πληρωμές που είναι να συμβούν στο μέλλον, ενώ παράλληλα δανείζεται, θυμίζει μεθόδους μαγειρεμάτων οικονομικών μεγεθών του ελλείμματος. Οι Έλληνες πολίτες θα θυμούνται τα μαγειρέματα του τότε υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο όποιος εκτίναξε το έλλειμμα του 2010 και με τις πλάτες που του έκανε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έφεραν την χώρα στο αδιέξοδο και στην κατάρα των μνημονίων.

Το να αποπληρώσουμε πρόωρα, δάνεια ESM τα όποια αποτελούσαν ένα καθαρά λογιστικό εργαλείο και ουδέποτε τα είδαμε στην χώρα, δεν σημαίνει ότι επέρχεται και διαγραφή των γεγονότων που έχουν συμβεί. Το να δανειζόμαστε ως δημόσιο, να στεγνώνουμε την αγορά και τους πολίτες από χρήμα με φόρους εκ νέου, για πληρωμές δανείων και μάλιστα εκ των προτέρων, δείχνει ότι η επιχείρηση των μνημονίων επαναλαμβάνεται.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *