Στον σημερινό κόσμο, τα social media διαδραματίζουν έναν διάχυτο και ισχυρό ρόλο στη ζωή των νέων. Από τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση με τους φίλους και την οικογένεια μέχρι την καλλιέργεια μιας διαδικτυακής παρουσίας.


Τα social media αποτελούν βασικό στοιχείο της ζωής των νέων. Εκτός όμως από τη σύνδεση με συνομήλικους, οι νέοι επηρεάζονται από το περιεχόμενο που ρέει από τις διάφορες πλατφόρμες. Αυτή η επιρροή μπορεί να είναι τόσο θετική όσο και αρνητική, ανάλογα με την πηγή και το άτομο. Τα social media μπορούν να λειτουργήσουν ως μια μορφή διαφυγής για πολλούς νέους, επιτρέποντάς τους να αποσυρθούν σε έναν εικονικό κόσμο μακριά από την καθημερινότητά τους.

Θέλοντας λοιπόν να “έρθει πιο κοντά” στους νέους, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, δημιούργησε τον δικό του λογαριασμό τικ τοκ, όπου και είδαμε τελευταία να αναρτά σχετικό βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την παράταση των αιτήσεων για την καταβολή της οικονομικης ενίσχυσης youth pass. Αυτή μπορεί να είναι μια παραγωγική απόφαση για τους νέους καθώς έχει σκοπό όπως αναφέρει και ο ίδιος, την ενθάρρυνση και εισαγωγή τους στις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, της ενίσχυσης του εγχώριου πολιτιστικού και τουριστικού κλάδου, καθώς και την εξοικείωση τους με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τοποθέτηση που σαφώς δεν υφίσταται δεδομένου ότι η νέα γενιά είναι πλήρως εξοικειωμένη σε ότι αφορά το διαδίκτυο. Η απόφαση θεσπίστηκε με τον νόμο 5045/2023 (Α΄ 136) και διέπεται από την υπ΄ αριθμ. 169/2023 (ΦΕΚ 5420/Β΄/14-09-2023) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Θα έπρεπε όμως να αναρωτηθούμε, είναι  τόσο θετικά τα αποτελέσματα της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, ή μήπως η συστηματική παθητική οικονομική βοήθεια έχει τα αντίθετα αποτελέσματα; Πως μπορεί να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία ενός κράτους όταν οι ίδιοι οι κυβερνώντες δεν μεριμνούν για την διαμόρφωση ενεργών ισχυρών προσωπικοτήτων με θέληση για παραγωγή, ανέλιξη και ανάπτυξη; Πως μπορούμε να αναφερόμαστε σε ενεργή κοινωνία όταν οι πολίτες και δη οι νέοι δέχονται αδικαιολογήτως επιδοματικά εισοδήματα; Μήπως το ζητούμενο είναι η εκπαίδευση των νέων στην επιδοματική πολιτική, που τον τελευταίο καιρό επιχειρείται προς όλες τις κατηγορίες πολιτών, με σκοπό την πλήρη εξάρτηση τους απο την κρατική μηχανή; 

Σαφώς πρωταρχικός ρόλος ενός υγιούς κράτους πρόνοιας, δεν είναι άλλος από την διαμόρφωση ενεργών πεπαιδευμένων ατόμων με αρχές και αξίες οι οποίες διασφαλίζουν την ύπαρξη υψηλού βιοτικού επιπέδου.

Κλειώ

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *