Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ένας βραβευμένος μερακλής δημοκράτης

Το βραβείο δημοκρατίας της Αθήνας απονεμήθηκε  την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στον πρώην πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, από τον δήμαρχο αθηναίων κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη.


Ο κύριος Μπακογιάννης έπλεξε το εγκώμιο στον πρώην πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής λέγοντας «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπό τη σκιά του πολέμου και με τις σκοτεινές δυνάμεις των άκρων, του μίσους και της διχόνοιας να αποκτούν φωνή, το παράδειγμά του αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης».

Σαφώς και πρόκειται για ένα σημαντικό πρόσωπο που έχει σημαδέψει στην περίοδο της προεδρίας του την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά ακόμη περισσότερο έχει σημαδέψει την Ελλάδα. Ο κύριος Γιούνκερ ήταν ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής την περίοδο του 2015. Τότε που γίνονταν οι περίφημες διαπραγματεύσεις του τρίτου μνημονίου επί ΣΥΡΙΖΑ, και πίεζε εκβιάζοντας με το περίφημο “ή ευρώ ή δραχμή”, τον πρωθυπουργό της χώρας ώστε να μην τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση που προτάθηκε από τους θεσμούς, και να εγκριθεί μόνο από το κοινοβούλιο. 

Με την στάση που κράτησε ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε πλέον αποφασιστεί και επισημοποιηθεί. Αυτός ο κύριος που βραβεύτηκε τώρα με το βραβείο της δημοκρατίας, τότε απέσυρε την πρόταση των θεσμών ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί κενό περιεχομένου. Δηλαδή να μην υπάρχει μια σαφής πρόταση ώστε να ζητηθεί η εντολή του λαού. Μετά το δημοψήφισμα επανήλθε η ίδια πρόταση, ελαφρώς χειρότερη από την προηγούμενη. Τελικά ερμηνεύτηκε ότι ο λαός επέλεξε αυτήν εφόσον απέρριψε την άλλη. Εκτέλεσε λοιπόν μια κάθετη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, με τον δόλιο σκοπό να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Αυτό που εκτελέστηκε τότε ήταν μια ξεκάθαρη θέση του ιδίου αλλά και όλης της Ευρώπης. Δεν επιθυμούσαν την επίσημη τοποθέτηση του ελληνικού λαού σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, διότι σαφώς ήξεραν το αποτέλεσμα. Ο ελληνικός λαός απέρριψε την νέα σύμβαση υποταγής με ποσοστό 61,3%. Στην πορεία η βούληση των πολιτών αντιστράφηκε με παράνομο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Εκτός από την αντιστροφή του αποτελέσματος της άμεσης απόφασης δημοψηφίσματος του ελληνικού λαού, αγνόησαν και την τοποθέτηση του ύπατου αρμοστή για τα ανθρωπινά δικαιώματα, όπου αυτός ανέφερε ότι το δημοψήφισμα  “είναι εύγλωττη έκφραση αυτοδιάθεσης του ελληνικού λαού, σύμφωνα με το άρθρο 1 του διεθνούς συμφώνου για τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, και κατ’ εφαρμογών του άρθρου 25 ΔΣΑΠΔ, για την συμμετοχή του κοινού στις πολιτικές αποφάσεις”.

Αυτό το εύθυμο πρόσωπο, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μπαινόβγαινε με κέφι στις αίθουσες που αποφάσιζαν την τύχη των Ελλήνων και το πως θα παρακάμψουν και θα αλλοιώσουν την λαϊκή βούληση. Σε αυτόν απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων το βραβείο της δημοκρατίας, στην πόλη που γεννήθηκε η δημοκρατία.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *