Ο Πρωθυπουργός σε ρόλο dealer

Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη καθώς και δυνητικά, σε παραγωγό φυσικού αερίου, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ.Συμβουλος κ. Μαθιός Ρήγας του ομίλου Energean, μιλώντας στο πλαίσιο του roadshow που διοργανώνουν η ΕΧΑΕ και η Morgan Stanley στο Λονδίνο.


Ο κ. Ρήγας συμμετείχε, τόσο στο πάνελ με τους εκπροσώπους των διεθνών faunds και επενδυτικών οίκων υπό τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στο ενεργειακό πάνελ μαζί με επικεφαλής από άλλες κορυφαίες εταιρείες του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ρήγας, με την υπεραξία που του προσδίδει η παρουσία του πρωθυπουργού ως Ντίλερ, ζητάει κεφάλαια προκειμένου να δημιουργηθούν προγράμματα για την αναβάθμιση, επέκταση των δικτύων μεταφοράς αποθήκευσης και διανομής ενέργειας για την Ευρώπη. Δίνοντας ως δείγμα την ανοδική πορεία της εταιρείας Energean, που αυτός εκπροσωπεί και η οποία ξεκίνησε ως παραγωγός πετρελαίου από ένα μικρό κοίτασμα στον Πρίνο Καβάλας, για να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο όμιλο που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αίσθηση σαφώς προκαλεί το γεγονός ότι αυτά εκφωνήθηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού. Πιθανών δεν αντιλήφθηκε την προσβολή προς την διοίκηση της χώρας από τον κ. Ρήγα που υπονοεί ότι το κράτος είναι ανίκανο να φτιάξει τις υποδομές και να τις λειτουργήσει. Την ικανότητα όμως να τις πληρώσει την αναγνωρίζει επαρκώς.

Η εστίαση στην ιδέα από τον κ. Ρήγα να γίνει η Ελλάδα κέντρο διακομιδής και αποθήκευσης ενέργειας για την Ευρώπη με την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την συνεργασία ιδιωτών επενδυτών, αναδεικνύει μια ενεργειακή στρατηγική για την χώρα αναμφισβήτητα.

Ωστόσο η προσέγγιση αυτή συνοδεύεται από ανησυχίες, όπως η δημιουργία ανισορροπίας και αντιδράσεων στο επίπεδο της κοινωνίας. Το υψηλό κόστος της ενέργειας, που ήδη καλείται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης, όπως π.χ. στην ηλεκτρική ενέργεια ή τα ορυκτά καύσιμα, που είναι υπερπολλαπλάσιο σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Επίσης το ενδεχόμενο να εξαρτάται η χώρα από τους ιδιώτες κεφαλαιούχους, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανεξαρτησία της και την ικανότητα της να λαμβάνει αποφάσεις.

Εν κατακλείδι, η επιτυχία μιας τέτοιας επένδυσης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο υλοποίησης της και τη διαφάνεια των διαδικασιών, εξασφαλίζοντας ότι οι συμβάσεις με τους ιδιώτες περιλαμβάνουν ρήτρες που εξασφαλίζουν όφελος για τους πολίτες. Πρέπει να είναι ζητούμενα εντός της συμβάσεως οι χαμηλές τιμές, η βελτιωμένη εξυπηρέτηση και κυρίως η διασφάλιση ότι η χώρα θα διατηρεί ενεργειακή επάρκεια σε κάθε συνθήκη.

Η ενεργειακή αυτάρκεια πρέπει να είναι προτεραιότητα, ώστε να προστατεύσουμε την οικονομική ευρωστία και τα συμφέροντα των πολιτών μας, αντί να αφήνουμε το μέλλον της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματικών κυκλωμάτων.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *