Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική επιστημονική ένωση αιολικής ενεργείας την πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 παραβρέθηκε και ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκης, όπου ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (Υ.Α.Π.).


Μεταξύ των διευκολύνσεων που παρέχει η κυβέρνηση στον συγκεκριμένο κλάδο, προανήγγειλε και την δημιουργία μιας νέας αγοράς για την εξυπηρέτηση του εφοδιασμού υλικών κ.α. που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση αυτού του σχεδιασμού. Όμως από τις εξαγγελίες που συνέβησαν, διαπιστώνουμε μια σοβαρή αντίφαση στην στάση του κράτους, έναντι των επενδύσεων αυτών και με κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας.

Πρόκειται πράγματι για την δημιουργία μιας νέας αγοράς με τεράστια σημασία για την πραγμάτωση του στόχου που είναι η ανάπτυξη των Υ.Α.Π. Όμως πρέπει να αναρωτηθούμε για την διαχείριση που θα συμβεί στο θέμα μιας εγγυημένης κερδοφορίας. Όπως εξαγγέλθει από το στόμα του υπουργού, οι επενδυτές του συγκεκριμένου κλάδου φαίνεται ότι θα απολαύουν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον χωρίς ρίσκο, με μια συμπαθή πολιτική υψηλών επιδοτήσεων και σε περίπτωση που χαρακτηριστούν ως στρατηγικές επενδύσεις μέχρι και 90%.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν είναι ορθό όλες οι άλλες επιχειρήσεις της χώρας να προσπαθούν να επιβιώσουν, σε ένα επενδυτικό περιβάλλον επικίνδυνο όπως είναι αυτό της χώρας μας, με όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ κάποιοι άλλοι κλάδοι να έχουν περισσότερες αβάντες και ατού; Σαφώς όχι. Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει με τις τράπεζες και ζούμε τα επακόλουθα της ασυδοσίας τους. Εφόσον λοιπόν το κράτος μπορεί και ασφαλίζει το συγκεκριμένο επενδυτικό περιβάλλον, να το κάνει σε κάθε κλάδο της οικονομίας και να μην επιτρέπει να υπάρχει ανασφάλεια και τοξικότητα από ένα σωρό περιέργους παράγοντες και συνθήκες.

Η ίδια ασφάλεια και εγγυημένη κερδοφορία πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες, διασφαλίζοντας την δίκαιη κατανομή των ωφελειών που θα προκύψουν σε όλη την κοινωνία. Είναι καιρός να επιδιώξουμε και να διεκδικήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση στο χώρο των επενδύσεων, με ισότητα και ευημερία για όλους τους πολίτες. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *