Την Τρίτη 21-11-2023 πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Οι πληρωμές αυτές προέκυψαν έπειτα από έλεγχο που έκαναν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν την πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Συνολικά έχουν καταβληθεί 116.800.000 ευρώ προς 32.160 αιτούντες.


Όλοι θυμόμαστε εκείνες τις ημέρες και τις εικόνες που μετέδιδαν πολλοί συμπολίτες μας στο διαδίκτυο. Είδαμε επιχειρήσεις  και κτηνοτροφικές μονάδες να καταστρέφονται ολοσχερώς καθώς και ολόκληρα νοικοκυριά πλημμυρισμένα. Ακούσαμε αγρότη να σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό, γιατί θα περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσει να ξαναγίνει γόνιμη η Γη στο θεσσαλικό κάμπο. 

Σίγουρα ένας κτηνοτρόφος χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο ποσό ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει τόσο τα ζώα που χάθηκαν, όσο και τις εγκαταστάσεις. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις και για τους  αγρότες… σίγουρα θα υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος για το εμπόρευμα. Τέλος,οι πολίτες καλούνται να αντικαταστήσουν πλήρως τα νοικοκυριά τους, από έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ρουχισμό ή ότι άλλο έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες.

Και κάπου εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα:  Υπάρχει κάποιο κριτήριο ώστε να καταβληθεί αυτό το ποσό στους πληγέντες;  Αν διαιρέσουμε το συνολικό χρηματικό ποσό με το σύνολο των πληγέντων, τότε θα διαπιστώσουμε ότι σε κάθε αιτούντα αντιστοιχεί το ποσό των 3.631 ευρώ και κάτι ψιλά.

Εάν πάλι δόθηκε μεγαλύτερο ποσό στους κτηνοτρόφους, στους αγρότες και στους επιχειρηματίες, τελικά ποιο είναι το ποσό που δόθηκε στους συμπολίτες μας για τα νοικοκυριά τους; 

Κύριοι κάνετε πλάκα με τον πολίτη; Αυτό το ποσό δεν επαρκεί για να αντικατασταθεί το νοικοκυριό που καταστράφηκε. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κτηνοτροφικές μονάδες, για στρέμματα Αγροτικής καλλιέργειας ή για επιχειρήσεις.  Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η ανικανότητα και η αδιαφορία της Πολιτείας προς τους πολίτες της χώρας.

Ντουστάκη Αναστασία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *