Οι συμμετοχή των ορεινών όγκων στην συμπεριφορά του κλίματος και μικροκλίματος σε κάθε περιοχή είναι καταλυτική και ρυθμιστική. Εξετάζοντας την συμμετοχή τους μόνο σε ότι αφορά τον σχηματισμό βροχοπτώσεων θα δούμε ότι δημιουργούν όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία πάχνης και ομίχλης. Με την συμπύκνωση των σταγονιδίων των φαινομένων αυτών και την φυσική ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας, έχουμε τις παραμέτρους για την δημιουργία βροχής. Και η βλάστηση εκτελεί ζωτική λειτουργία σε αυτό το σύστημα δημιουργώντας υγρασία και πίεση στην πάχνη, ενώ δρα καταλυτικά και στον ιονισμό του συστήματος.
Όταν έχουμε συνθήκες με ασταθής ανέμους και ρεύματα, το σύστημα δεν λειτούργει διότι δεν επιτυγχάνεται η συμπύκνωση και η συνένωση των μικροσταγονιδίων της πάχνης ώστε να σχηματιστεί βροχή, χιόνι κ.τ.λ. Παράλληλα όταν έχουμε αποψιλωμένα βουνά από βλάστηση, οι συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκότερες για την ταχύτερη ροη των μορίων του αέρα και δημιουργία ανέμου, αποτρέποντας ακόμη περισσότερο την συμπύκνωση και την δημιουργία βροχής. Αν στο σύστημα αυτό προσθέσουμε τα πτερύγια των ΑΠΕ, η επίδραση είναι ολέθρια για τις βροχοπτώσεις.
Ως αποτέλεσμα δράσης και αντίδρασης της κίνησης των ελικών τους, (στροβιλισμούς, δίνες ακροπτερυγίου κ.α.) επηρεάζονται καταλυτικά τα ρεύματα και η φύση του άνεμου, εκτός των άλλων δυσμενών συνθηκών που δημιουργούν σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ανάλογη κατάσταση θα δημιουργήσουν και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται τώρα στην χώρα, με την δυσμενή δράση να μεταφέρεται και στην θάλασσα (εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων σελ. 113) οπου λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο ένα άλλο φυσικό σύστημα παραγωγής βροχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης αυτού του φαινομένου που προκαλεί η συνεχής ροή στροβιλιζόμενου ανέμου άνω του κανονικού σε μικρή κλίμακα είναι οι ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα θερμοκήπια. Αυτοί κινούν τον αέρα στους θαλάμους και έτσι αποτρέπεται η υγροποίηση του και η προσβολή των φυτών από μύκητες.
Μια ανάλογη διαδικασία δημιουργούν και οι ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών εστω και αν η περιστροφή των ελικών είναι παθητική στην ενέργεια του ανέμου. Έτσι έχουμε τα πρώτα οφθαλμοφανή αποτελέσματα στην χώρα μας που εφαρμόζει σε μαζικότατη κλίμακα την εγκατάσταση ΑΠΕ. Μείωση των βροχοπτώσεων, λειψυδρία, κυκλώνες και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ερημοποίηση και η μείωση της αγροτικής παραγωγής. Επί του παρόντος λοιπόν μπορεί να τεθεί το ερώτημα εάν η κλιματική αλλαγή προκύπτει από τις λύσεις που προτείνονται και εκτελούνται για την αποτροπή της.
Σαφώς στις οικονομικές παραμέτρους της κατάστασης διαφαίνεται μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία που εδράζεται στην παράγωγη ενέργειας. Γεννιέται μια νέα ανάγκη. Και όπου είναι η ανάγκη, είναι και το κέρδος. Το τελικό αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων αυτών θα είναι η παραγωγή ενέργειας που θα χρησιμοποιείται για την αφαλάτωση νερού προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη που θα προκύψει από τις μειωμένες βροχοπτώσεις. Έτσι, ενώ ο άνθρωπος έχει στην φαρέτρα του μια φυσική και δωρεάν διαδικασία που του καλύπτει την ανάγκη για νερό, τώρα αυτή η διαδικασία καταστρέφεται. Θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει στις συντεχνίες που του κατέστρεψαν την διαδικασία της φύσης για να έχει πρόσβαση στο αγαθό της ζωής, το νερό.
Το κατηγορητήριο λοιπόν προς το πολιτικό σύστημα διοίκησης που εκτελεί αυτόν τον σχεδιασμό των ΑΠΕ είναι σαφές. Η χώρα μας βαίνει σε ερημοποίηση. Αυτό είναι προγραμματισμένο, μελετημένο και σχεδιασμένο από τις οικονομικές ελίτ και εκτελείται από την πολιτική διοίκηση ενώ πληρώνεται από τους πολίτες μέσω του προγράμματος της ενεργειακής μετάβασης.
Σαφώς το θέμα πρέπει να τεθεί σε μια νέα δικαϊκή βάση, ώστε να παύσει το κίνητρο της καταστροφής της φύσης, της φυσιολογίας του πλανήτη και της χώρας μας. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το επιχείρημα ότι, η γη που στήνονται οι ΑΠΕ, ο άνεμος που χρησιμοποιούν, ο ήλιος και το νερό ανήκουν στην ολότητα των πολιτών. Εκτός των άλλων, το σύνολο των πολιτών επωμίζεται το κόστος κατασκευής, τις επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά θα επωμιστεί και το κόστος της επανόρθωσης. Επομένως, η οποία παραγωγή υπάρχει από αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να ανήκει στους πολίτες και να τους παρέχεται δωρεάν μέχρι την δημιουργία άλλων μεθόδων παραγωγής ενέργειας.
Η μεγάλη αναγκαιότητα που προκύπτει σαφώς για τους πολίτες δεν είναι η ενεργειακή μετάβαση και η κάλυψη της κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ. Η μεγάλη αναγκαιότητα πέραν της δημιουργίας ενός νέου σχεδίου παραγωγής ενέργειας είναι και η διοικητική μετάβαση από ένα καθεστώς οικονομικής υποδούλωσης των ανθρώπων, σε μια δημοκρατία όπου κανείς δεν θα αδικεί ούτε τον πολίτη, ούτε την πολιτεία αλλά ούτε και την φυσιολογία της ολότητας όπου εντός της εντάσσονται τα πάντα, ύλη και μη ύλη.
Μέχρι να το αντιληφθούν οι άνθρωποι αυτό, θα ζουν με την καταστροφή του πλανήτη. Με το άγχος του να μαζέψουν χρήματα ώστε να πληρώσουν το δικαίωμα στην ζωή, σε κάποιους που καπηλεύονται την ύπαρξη αυτών και των πάντων.
DimLoup