Στην ήσυχη, κατά τα άλλα, πόλη των Χανίων, ένα εκλογικό περίπτερο έγινε στόχος βανδαλισμού. Μία πράξη που μας θορύβησε όλους. Το περιστατικό αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην κοινωνία μας. Η πράξη αυτή είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερης παθογένειας. Αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και την οργή απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, που οι πολίτες θεωρούν ότι έχουν αποτύχει. 

Το φαινόμενο αυτό μας υπενθυμίζει ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων περασμένων ετών, δεν κατόρθωσαν να καλλιεργήσουν το σεβασμό απέναντι στα δημοκρατικά ιδεώδη και τη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως έχουν αφήσει πίσω μια κληρονομιά απογοήτευσης και δυσπιστίας. Πώς μπορούμε να περιμένουμε από τους πολίτες να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες, όταν αισθάνονται ότι το πολιτικό σύστημα δεν τους εκπροσωπεί ουσιαστικά; Για πιο λόγο τα χτυπήματα αυτά είναι μόνο σε συγκεκριμένους στόχους; 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η εκπαίδευση και η πολιτική συμμετοχή είναι καίρια στοιχεία για τη διαμόρφωση μιας υγιούς δημοκρατίας. Η ενίσχυση της παιδείας, η διαφάνεια, και η ισχυρή δημοκρατική παράδοση είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τον βανδαλισμό όχι μόνο σαν πράξη αλλά και σαν σύμπτωμα. 

Κάθε μέρα που τελειώνει με τέτοια συμβάντα μας διδάσκει, πως είναι τιμή μας να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για μια πιο ώριμη και ενημερωμένη δημοκρατική συνείδηση. Δίνουμε το παράδειγμα λοιπών, διορθώνοντας όλες αυτές τις βλάβες και κάνοντας κάθε φορά κάτι ακόμα πιο όμορφο, περιμένοντας πανέτοιμοι το επόμενο χτύπημα. Μόνο έτσι μπορούμε να περιμένουμε αλλαγή και βελτίωση στην πολιτική κουλτούρα που καλλιεργείται στη χώρα μας.

Κοκκινίδης Χαράλαμπος

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *