Στον τρίτο κύκλο εκπαίδευσης που έγινε στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παραβρέθηκε ο υπουργός πολιτικής προστασίας κ. Κικίλιας αναφέροντας τους τρόπους αντιμετώπισης την επερχόμενης δύσκολης θερινής περιόδου.


Ο υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε δάση που είναι δύσκολα προσβάσιμα, τα συνεχή σεμινάρια με σκοπό την άρτια εκπαίδευση αξιωματικών της πυροσβεστικής αλλά και απλών πυροσβεστών, καθώς επίσης και την αλλαγή της αντιμετώπισης του εμπρησμού από τις δικαστικές αρχές σε κακούργημα από πλημμέλημα. 

Την προηγούμενη σεζόν, πολλοί συμπολίτες μας αναφέρουν πως έκαναν περιπολίες με σκοπό να αποτραπούν τα χειρότερα καθώς ήταν ελλειπές το δυναμικό προσωπικό στα αρμόδια τμήματα. Οι περίπολοι πολιτών είχαν θετικά αποτελέσματα καθώς πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω άτομα ποικίλων εθνικοτήτων να προσπαθούν ή ακόμα και να βάζουν μια πυρκαγιά. Σε πολλά σημεία που έγινε αυτοψία μετά την πυρκαγιά, ανακαλύφθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί με φιαλίδια. 

Όλα αυτά, φαίνεται πως θεωρούνται τυχαία γεγονότα από τον υπουργό καθώς στο μόνο που έδωσε έμφαση ήταν η κλιματική αλλαγή και τίποτε άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια με τις συνεχείς καταστροφές και τους θανάτους των Συνελλήνων μας, ουδέποτε έγινε απόδοση των ευθυνών στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς, καθώς ούτε και σε υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής που πιθανόν να μην έπραξαν τα μέγιστα. Το ευτύχημα σε αυτήν την χώρα είναι πως ξέρουμε να προειδοποιούμε τους πολίτες για να μην καούν μέσω του 112 .

Πολλές ελλείψεις εντοπίζονται στον μηχανισμό άμυνας μας εναντίων των πυρκαγιών. Όπως για παράδειγμα το ανθρώπινο δυναμικό, που ακόμα και με τους εποχικούς πυροσβέστες που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο πριν την αντιπυρική περίοδο, είναι πραγματικά ελλειπές και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μέτωπα των πυρκαγιών. Όμως, ακόμα και αρκετοί να ήταν αριθμητικά οι πυροσβέστες μας, πάλι μακρινό θα έμοιαζε το ενδεχόμενο να ήταν εφικτή η αντιμετώπιση των καταστροφών, καθώς ο εξοπλισμός που τους παρέχει το κράτος, είναι πολλών δεκαετιών και η τεχνολογία τους μιας άλλης εποχής. 

Ο κ. Κικίλιας δεν αναφέρθηκε στην λύση  αυτών των προβλημάτων, όμως επισήμανε πως κανένας δεν θα παίξει με την ζωή των πολιτών. Καθώς η ΝΔ έχει κυβερνήσει ξανά την προηγούμενη τετραετία, το σχόλιο θεωρείται σαν αυτοσαρκασμός διότι όλη αυτή η κατάντια του σώματος φέρει την υπογραφή της. 

Επιφανειακές και λιτές χαρακτηρίζονται οι λύσεις που προτάθηκαν στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το σχέδιο δράσης χρήζει μελέτης και επανεξέτασης εάν θέλουμε να δηλώσουμε έτοιμοι για το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τους πολίτες να νιώθουν ασφάλεια μέσα στην χώρα και όχι να φοβούνται ότι στην επόμενη πυρκαγιά θα έρθουν αντιμέτωποι με μία ολική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Είναι σαφής η αναγκαιότητα για την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος. Βλέπουμε την κυβέρνηση να δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των πυροσβεστών και την χάραξη αντιπυρικών ζωνών. Εξίσου σημαντικό παράγοντα του σχεδιασμού θα πρέπει να αποτελέσει η αναβάθμιση όλων των κέντρων πυρόσβεσης, με τα πιο σύγχρονα και άρτια τεχνολογικά μέσα που χρειάζεται να έχουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και για την ασφάλεια των πυροσβεστών. Αυτά όμως δεν βλέπουμε να περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πολύ σημαντικός για την φύση και το περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου. Η μορφολογία του εδάφους απαιτεί ειδικές δεξιότητες και ειδικά μέσα, ώστε να υπάρχει δράση σε όλα τα μέρη. Ο ρόλος του σώματος είναι να προφυλάσσει και να βοηθάει τους ανθρώπους σε έκτακτες ανάγκες φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών. Η πολιτεία οφείλει να έχει ένα αξιόμαχο μηχανισμό για αυτήν την εργασία.

ΟΚΟ

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *