Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτακης σχετικά με τον ‘πονοκέφαλο’ των αγροτών. 


Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σχετικά με τον ¨πονοκέφαλο¨ των αγροτών. Ανέφερε την παραμονή του μέτρου της επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης  πετρελαίου για το έτος 2024 καθώς και έκπτωση 10% στο δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά μόνο για τους μήνες που η κατανάλωση τους αυξάνεται. Επισήμανε ωστόσο, πως θα ρυθμιστούν οι οφειλές των αγροτών στην ΔΕΗ και άλλων οργανισμών,  αλλά επίσης και την συγχώνευση τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) με την λήψη μεγάλου ποσοστού χρέους από τα εθνικά ταμεία. Μείωση του κόστους παραγωγής σε ποσοστό 30% αλλα και χρηματοδότηση κεφαλαίου σε αγρότες που επιλέξουν προγράμματα φωτοβολταϊκών πάρκων. Σαν τελευταίο μέτρο στήριξης του πρωτογενή τομέα, ανακοίνωσε εντός διετίας την εγκαινίαση του προγράμματος Απόλλων με σκοπό την στήριξη τοπικών και όχι μόνο Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Η κατάσταση των αγροτών αυτήν την στιγμή, φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή της κυβέρνησης, αφού οι αγρότες δεν εξαιρέθηκαν όλων εκείνων των νόμων ή αυξήσεων που έχουν κάνει δυσμενή την ζωή των πολιτών. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού δεν θα καταφέρουν τίποτα πέρα από την αναστολή της οργής των αγροτών, καθώς η ατζέντα της κυβέρνησης κρύβει συνεχώς ‘εκπλήξεις’ για όλους. Η υποτιθέμενη στήριξη δεν προέρχεται από κάπου αλλού, αλλά από όλες αυτές τις κρατήσεις και την φορολόγηση που έχουν υποστεί οι αγρότες τα τελευταία χρόνια. Οι επιστροφές αυτές γίνονται εξ ανάγκης καθώς είναι λεπτό το σχοινί όσον αφορά το θέμα να παραμείνουν ανοιχτές οι αγροτικές επιχειρήσεις.

Σκοπός της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν η στήριξη του αγρότη στην καλλιέργεια, ώστε να υπάρχει επάρκεια των τρόφιμων αγαθών, μείωση των εισαγωγών και ανταγωνιστικότητα στην εξαγωγή σε άλλες χώρες. Αντ’ αυτού, ο Κ. Μητσοτάκης πριμοδοτεί την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε καλλιεργήσιμα εκτάρια γης, που πιθανότατα να επιφέρει πτώση ισοζυγίου τροφίμων καθώς επίσης και διατροφική κρίση. Η ώθηση του αγρότη προς τις Α.Π.Ε. βάλλει το επάγγελμα του και το καθοδηγεί σε λανθασμένο μονοπάτι, αφού προκαλεί σύγχυση για το ποιός είναι ο σκοπός ύπαρξης αυτού του επαγγέλματος.

Ο κόπος του αγρότη σε μία ιδανική πολιτεία οφείλει να φέρει τον σεβασμό που της αξίζει. Το όποιο όφελος της χώρας από εκείνον πρέπει να του επιστρέφεται ώστε να επανακαλλιεργεί την γη του, να την αναπτύξει, να αυξήσει την παραγωγή του, να εξάγει το πλεόνασμα τροφών, ώστε να κερδίζει η χώρα σε έσοδα. Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τον πρωτογενή τομέα, να τον εκσυγχρονίσει με τον κατάλληλο και απαραίτητο  εξοπλισμό, ώστε να ανθοφορίσει οικονομικά. Οι αγροτικές επιχειρήσεις πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ώστε να προάγουν την ενασχόληση των νέων με την γη και την παράδοση.

Οκο

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *