Ημέρα χαράς και συγκίνησης, αλλά και μεγάλης ευθύνης, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα (4/01) αφού ολοκληρώθηκε η παράδοση, παραλαβή για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.  Νέα υπουργός ορίστηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία όπως ανεφερε βρίσκεται ξανά στο υπουργείο εργασίας μετά από 4,5 χρόνια.


Όπως υπογράμμισε η νέα υπουργός Εργασίας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το υπουργείο έχει καταφέρει πάρα πολλά. Έτσι τόνισε κατά λέξη ότι η προσπάθεια της θα συνεχιστεί  με κύριους στόχους τις περισσότερες, καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές, καθώς και την ευκολότερη και αξιοπρεπή καθημερινότητα τόσο για τους πολίτες όσο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Και διερωτάται κανείς,  με ποιον τρόπο βελτιώθηκε η καθημερινότητα των πολιτών και πως κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημα τους; Μα φυσικά με την δυνατότητα τους να  απασχολούνται σε πολλαπλούς εργοδότες και να αυξάνουν σημαντικά τα εισοδήματά τους. Συνεπώς να δουλεύουν το λιγότερο 16 ώρες την ημέρα και παραπάνω. Υγιές περιβάλλον διαβίωσης.

Άλλωστε ποιος δεν θέλει να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνο και μόνο για να πληρώνει τα υπέρογκα ποσά φορολογίας και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς του σπιτιού; Πόσο οξύμωρο είναι οι μισθοί των εργαζομένων να μην  επαρκούν για να εξασφαλίσουν ένα υγιές βιοτικό επίπεδο καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα η υπουργός να αναφέρει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών;

Βασικό πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας παραμένει μέχρι και σήμερα το χαμηλό επίπεδο των μισθών. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών  υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο, μετά τη ραγδαία άνοδο του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, υπήρχαν και υπάρχουν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναμενόμενη πορεία των μισθών, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως και το αίτημα για αύξησή τους.

Δεύτερον, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι/ες στην Ελλάδα εργάζονται ήδη πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών  και κυρίως η υπερεργασία παραμένει σε μεγάλο βαθμό άτυπη και απλήρωτη.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι η εξασφάλιση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου απαιτεί αύξηση των μισθών εργασίας μέσω πενθήμερης οκτάωρης απασχόλησης. Γεγονός που θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο για τη φυσική και ψυχική υγεία αλλά και την προσωπική ζωή των εργαζομένων, όπως και για την παραγωγικότητα αλλά και την κερδοφορία της εργασίας αφού οι επιχειρήσεις θα απαρτίζονται από ξεκούραστο, χαρούμενο και υγιές προσωπικό.

Σαφώς βασική προϋπόθεση για την διατήρηση υγιών σχέσεων του ανθρώπινου δυναμικού απαιτεί η ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών εργασίας σε όλο το πέρας της εβδομάδας, αλλά και η άμεση κάλυψη βασικών αναγκών που μπορεί να προκύψουν. Πχ άδεια λόγω ασθενείας. Υψίστης σημασίας σαφώς και αποτελεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς παραγωγής, τεχνικούς και μη, ώστε να απασχολούνται όλοι οι πολίτες της κοινότητας.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας βέβαια για να εξασφαλιστεί η αξιοκρατία και η εύρυθμη λειτουργία σε όλες τις θέσεις εργασίας, αποτελεί η αναπροσαρμογή της αμοιβής των εργαζομένων ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δεξιότητες που διαθέτουν.

Κλειώ 

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *