Ο υπουργός κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, στις 12 Νοεμβρίου παρευρέθηκε στο χώρο του μνημείου πεσόντων πυροσβεστών, πού βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της περιφερειακής πυροσβεστικής διοίκησης στο Χαλάνδρι Αττικής για την καθιερωμένη <ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ> όπου έκανε την εξής δήλωση:  


«Υπάρχουν άνθρωποι που διάλεξαν ως επάγγελμα να προστατεύουν τους συνανθρώπους μας. Ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους. Αυτοί είναι οι πυροσβέστες μας. Ορμούν μέσα στις φλόγες με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για να σώσουν ένα παιδάκι, μία οικογένεια, έναν παππούλη που κινδυνεύει το σπίτι του. Σήμερα τιμάμε τους πυροσβέστες μας που έπεσαν στο καθήκον. Που έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν εμάς τους υπόλοιπους. Στέκομαι με συγκίνηση ανάμεσα στους συναδέλφους τους και δηλώνω ότι ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε. Ζητώ από όλους, πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτεία να κάνουμε ό,τι μπορούμε στο επίπεδο της πρόληψης ώστε να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της σε δασικές και αστικές πυρκαγιές. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και στη μνήμη των συναδέλφων τους που χάθηκαν στο καθήκον»

Ζούμε σε μία χώρα με πολύ πράσινο και αυτό που έχουμε διαπιστώσει από το καλοκαίρι του 2023 που μας πέρασε, είναι το ποσό καταστροφική μπορεί να είναι μία πυρκαγιά τόσο για τη χλωρίδα και την πανίδα όσο και για τον άνθρωπο. Είδαμε 1.700.000 στρέμματα δάσους να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ζώα καμμένα, ανθρώπους να κινδυνεύουν ή να βλέπουν το σπίτι τους παραδομένο στις φλόγες προσπαθώντας με ότι μέσα είχαν να σώσουν ότι μπορούν. Ας θυμηθούμε και το Μάτι. Πάνω από 100 συνάνθρωποί μας από βρέφη μέχρι γέροι κάηκαν ζωντανοί από την πύρινη λαίλαπα.

Κάπου εδώ μπαίνει η ευθύνη της πολιτείας. Ήταν έτοιμη η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει το μέγεθος των πυρκαγιών του καλοκαιριού που μας πέρασε; Έχει φροντίσει να επανδρώσει ένα τόσο σημαντικό κλάδο όπως το πυροσβεστικό σώμα, με τα κατάλληλα εναέρια και οδικά μέσα μέχρι και τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζονται οι πυροσβέστες για να έρθουν αντιμέτωποι με την πυρκαγιά; Είδαμε σε μέτωπα φωτιάς επιχειρήσεις πυρόσβεσης με canadair, που θα έπρεπε ήδη εδώ και πολλά χρόνια να έχουν αποσυρθεί και να έχουν αντικατασταθεί με πιο σύγχρονα, με αποτέλεσμα να χασουμε άλλους δύο πυροσβέστες. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι παλεύουν για την μονιμότητα, να καταγγέλλουν τον ακατάλληλο εξοπλισμό που τους παρέχει το κράτος, ώστε να μπορέσουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις φλόγες.

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ΟΧΙ! Η πολιτική ηγεσία της χώρας, όχι μόνο δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το μέγεθος των πυρκαγιών, αλλά φαίνεται να σφυρίζει και αδιάφορα για τα προβλήματα  και τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Άρα οι δηλώσεις του κυρίου Κικίλια με τις αποδεδειγμένες πράξεις της Κυβέρνησης απέχουν μακράν. 

Είναι δεδομένο πια ότι η χώρα μας κάθε χρόνο σε ολοένα αυξανόμενο ρυθμό έρχεται αντιμέτωπη με πυρκαγιές. Οπότε ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πολύ σημαντικός τόσο στη φύση και στο περιβάλλον, όσο και στο να προφυλάσσει τους ανθρώπους σε έκτακτες ανάγκες φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών. Σίγουρα και εμείς από την πλευρά μας, σαν φορολογούμενοι πολίτες θα περιμέναμε από ένα δομημένο Κράτος να έχει ήδη πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Π.χ. την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών σε όλη την επικράτεια, την αναβάθμιση όλων των κέντρων πυρόσβεσης με τα πιο σύγχρονα και άρτια τεχνολογικά μέσα, την παρακολούθηση μέσω ελληνικών δορυφόρων κτλ. 

Ελευθερίου Γιώργος

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *