ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ OI ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε δηλώσεις περί των ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα προχώρησε ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου. Με φόντο την εορτή του Πάσχα ανακοινώθηκαν ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει περί των 500 ελέγχων σε όλα τα είδη τροφίμων, με σκοπό να ανιχνευθεί τυχόν ακαταλληλότητα στην βρωσιμότητα των προϊόντων, αλλά και στην τυχόν ελληνοποίηση εισαγόμενων προϊόντων, με σκοπό την περαιτέρω κερδοφορία. 

Με πρόστιμα ύψους 2 εκ. ευρώ τιμώρησε η κυβέρνηση τους παραβάτες, κάτι εικονικό ως προς τον όγκο του προβλήματος. Η Ελληνική κυβέρνηση, όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έσπευσε να ενημερώσει τους πολίτες της μέσω των ΜΜΕ πως εκτελεί τα καθήκοντα της χωρίς όμως να δίνει απόλυτη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Ότι προϊόντα καλλιεργηθούν στην χώρα μας υπάγονται σε αυστηρότατους ελέγχους, βάση των κανονισμών της ΕΕ. Αυτό σε συνδυασμό με την δυσμενή φορολογία, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής του υλικού αγαθού και στην συνέχεια, την τιμή πώλησης του. Για αρκετές χώρες από τις οποίες γίνονται εισαγωγές, οι αυστηροί έλεγχοι και τα πρότυπα ποιότητας δεν ισχύουν καθώς δεν ανήκουν στην ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων, αλλά και κατά την παράνομη Ελληνοποίηση, να αφήνει και ένα παχουλό επιπρόσθετο κέρδος στον μεγαλέμπορα εις βάρος του καταναλωτή, πλήττοντας παράλληλα και τον Ελληνα παραγωγό. Τα  ντόπια προϊόντα είναι  περισσότερο  επιθυμητά στον Έλληνα καταναλωτή και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η αλλαγή ταυτότητας σε αυτά. Έτσι ο έμπορος μπορεί να πουλάει με χαμηλότερο κοστολόγιο στο ύψος των τιμών του Ελληνικού προϊόντος.

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να μεριμνήσει νομοθετικά ωστε τα κριτήρια των προϊόντων εισαγωγής να είναι ίδια με εκείνα τα οποία ισχύουν για τον παραγωγό εντός της χώρας. Έτσι αποτρέπεται η δημιουργία ενός χάσματος ποιότητας και οικονομικής φύσεως μεταξύ των καταναλωτών, εύπορων ή μη. Εξαλείπτεται επίσης  και ένα παραγωγικό μειωνέκτιμα του Ελληνα παραγωγού, καθώς ο κόπος του θα ανταμείβεται ανάλογα και δεν θα του παίρνει την δόξα κανένα προϊόν εισαγωγής.

Ζούμε σε εποχή, όπου οι πολίτες μέρα με την μέρα, γίνονται ολοένα λιγότερο επιλεκτικοί ως προς την προέλευση των τροφίμων που θα καταναλώσουν, καθώς ως επί των πλείστον οι εισαγωγές είναι πιο φθηνές. Το όφελος της τσέπης του καταναλωτή τον τυφλώνει και υπερτερεί του οφέλους που θα είχε στην υγεία του μία διαφορετική επιλογή προϊόντος, η οποία θα είχε υποστεί περισσότερους ελέγχους και αυστηρότερα κριτήρια παραγωγής. Λόγο αυτών των κριτηρίων, κάποιοι απατεώνες έμποροι προχωρούν στην Ελληνοποίηση σε εισαγόμενα προϊόντα, καθώς ο καταναλωτης εμπιστεύεται τα Ελληνικά και το εισαγόμενο προϊόν παίρνει χαμηλότερη τιμή για να πωληθεί στην ίδια αγορά.  

Σε μία κοινωνία ισότητας, όπως θέλουμε να έχουμε, δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική ανισότητα ανάμεσα σε κανέναν πολίτη. Ο Έλλην άνθρωπος πρέπει να έχει χρήματα να αγοράζει το καλύτερο για εκείνον αγαθό, σκεπτόμενος πρωτίστως την υγεία του και ύστερα όλα τα άλλα. Επιβάλλεται να έχει την οικονομική δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα προϊόντα υψηλής ποιότητας και όχι να νιώθει μειονεκτικά ανάμεσα στους συνανθρώπους του λόγο οικονομικής κατάστασης. Οι ταμπέλες των προϊόντων οφείλουν να γράφουν τα αληθινά στοιχεία, ώστε η επιλογή να περνάει καθαρά στα χέρια του αγοραστή. 

Η κυβέρνηση θυμάται τις εν λόγω παρανομίες μόνο στην περίοδο των εορτών, ώστε ξεκάθαρα για το θεαθήναι να υπενθυμίζει στον πολίτη ότι υπάρχει κάπου και αυτή στο χώρο. Περιορίζεται όμως μόνο στην τιμωρία του προβλήματος, αδιαφορόντας ότι αυτό το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει, παρώτι το ίδιο κόμμα είχε καθήκοντα κυβέρνησης και την προηγούμενη τετραετία.

Εργαλεία ιχνηλασιμότητας  τροφίμων, είναι αρκετά χρόνια γνωστά, καθιστώντας εύκολη την παρακολούθηση του προϊόντος, ακόμα αν και αυτό είναι εισαγωγής.Το πρόβλημα σε αυτό το φαινόμενο είναι εκτελεστικό καθώς, εφόσον τα εργαλεία υπάρχουν στα χέρια των αρμόδιων, μένει μόνο οι έλεγχοι να εκτελούνται αδιαλείπτως από τα εκτελεστικά όργανα που έχουν οριστεί από το εκάστοτε υπουργείο. Η ποιότητα των τροφίμων πρέπει να είναι κατάλληλη ώστε να προάγει την υγεία και την ευημερία του καταναλωτή  .

Οκο

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *