Μόνο προκλητική, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κώστας Καραμανλής στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχετικά με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Ο κ. Καραμανλής με τις τοποθετήσεις του στα ερωτήματα που δέχτηκε, φαίνεται να επιλέγει την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την αποφυγή των ευθυνών του. Ευθυνών της ίδιας της  κυβέρνησης αλλά και όλων των κυβερνησεων διαχρονικά. Μέσω ψευδών δηλώσεων επιχειρήθηκε αποπροσανατολισμός της προσοχής των πολιτών από τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην Εθνική τραγωδία, προσβάλλοντας για άλλη μια φορά τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους συγγενείς τους και τους πολίτες που απαιτούν Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Καραμανλή ο οποίος ανέφερε κατά λέξη: «Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα αλλά για το γεγονός ότι είχαμε ένα προβληματικό δίκτυο. Κανένας δεν λέει ότι υπήρχαν ζητήματα ασφαλείας. Δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί. Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο» ενώ πρόσθεσε «όταν αναλάβαμε τον ΟΣΕ προσλάβαμε 400 ανθρώπους λόγω των τεράστιων ελλείψεων, αυξήσαμε τις βάρδιες και εκείνο το μοιραίο βράδυ κάποιος έφυγε πιο νωρίς», είπε χωρίς αιδώ ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Ωστόσο, η άγνοιά του για την πραγματική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου αποκαλύπτεται από τις προειδοποιήσεις – εξώδικα της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), κατηγορώντας τον ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι στις 07/09/2021, 08/03/2022 και στις 31/10/2022 με κοινοποίηση στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και στην εταιρεία Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Συγκεκριμένα η καταγγελία των μηχανοδηγών αναδεικνύει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο όπως:

Καθημερινές βραδυπορίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης. Μη λειτουργία του συστήματος ETCS που προστατεύει από το ανθρώπινο λάθος. Απουσία τηλεματικής στους σταθμούς, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενημέρωσης των επιβατών. Κλείσιμο σταθμών λόγω έλλειψης προσωπικού. Ελλιπής περίφραξη της υποδομής, η οποία καθιστά εύκολη την πρόσβαση σε πεζούς σε πολλά σημεία. Μη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας και φωτισμού εντός σηράγγων. Ανεπαρκής καθαριότητα της υποδομής, που περιορίζει την ορατότητα και καλύπτει σήματα γραμμής.

Επομένως ο κ. Καραμανλής γνώριζε. Όλοι γνώριζαν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το προαναγγελθέν δυστύχημα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των μηχανοδηγών. Να μην λησμονήσουμε και το γεγονός, ότι ο ίδιος άνθρωπος, ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, στις 20 Φεβρουαρίου 2023, μια εβδομάδα πριν από το Έγκλημα των Τεμπών, εγγυάται την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα. Απαντώντας τότε στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για τον γνωστό «Μουτζούρη», ο Κώστας Καραμανλής είπε το γνωστό: «Ντροπή που θέτετε θέματα ασφαλείας». Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Καραμανλής ανέφερε:«Ένα-ένα, λοιπόν, να τα πάρουμε με τη σειρά. Είναι ντροπή -και ντρέπομαι- που θέτετε θέματα ασφαλείας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Είναι ντροπή όταν σας εξήγησα -και το ξαναλέω- ότι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι ΥΔΥ, διασφαλίζουμε την ασφάλεια». 

Ο υπουργός επικαλέστηκε την ύπαρξη των Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ), ως μέσο για τη διασφάλιση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο. Αυτό αναδεικνύει την εξάρτηση της ασφάλειας από πρακτικές και κανονιστικές διατάξεις, αντί πραγματικών μέτρων συντήρησης και ασφάλειας, όπως περιγράφονται στις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες του προσωπικού των σιδηροδρόμων. Η αντίδραση του υπουργού υποδεικνύει μια προσπάθεια να αποκρύψει την ανησυχία ή αδυναμία του υπουργείου στο θέμα της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο.

Αποδεικνύεται ότι ο κ. Καραμανλής είναι ψεύτης κατά συρροή, με σοβαρή έλλειψη επαρκούς αντίληψης και δράσης τόσο από τον ίδιο, όσο και από την κομματική γραμμή που τον στηρίζει σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αλλά και της πρωτοφανούς συγκάλυψης που επιχειρείται.

Σε μια σωστή δημοκρατία, η υπευθυνότητα, η διαφάνεια και η ειλικρίνεια αποτελούν θεμέλια του πολιτικού συστήματος. Οι ηγέτες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι οφείλουν να είναι ειλικρινείς και να διατηρούν την υπευθυνότητα τους, καθώς αυτά είναι ουσιώδη ζητούμενα για την λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας. Οι ψεύτες, οι οποίοι εξαπατούν με ψευδείς δηλώσεις και πράξεις που βλάπτουν τους πολίτες, δεν έχουν θέση στα πολιτειακά όργανα μιας δημοκρατίας. Η συμμετοχή τους θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *