Μνημόνιο κατάσχεσης στρατού. Η Ελλάδα θα στελεχώνει των στρατό των ΗΠΑ

Στις 11/3/2024 κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή, και έχει την ισχύ που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφορικά με την απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ.


Επίσης κυρώθηκε και το Μνημόνιο  Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπείται από την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, και του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως εκπροσωπείται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με αντικείμενο την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Με βάση λοιπόν τις συμφωνίες αυτές το Ελληνικό προσωπικό άμυνας θα μπορεί να τοποθετηθεί σε μονάδες του στρατού των ΗΠΑ, υπό τις διαταγές τους, για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών. Το οικονομικό κόστος θα επιβαρύνει την χώρα μας και το όφελος για εμάς θα είναι η ανάπτυξη του επιχειρησιακού επιπέδου των μελών των ενόπλων δυνάμεων μας.

Η σύμβαση υπεγράφη το 2022, εν υπνώση του Ελληνικού Έθνους βασιζόμενοι στο άρθρο 28 του συντάγματος, ενός άρθρου που στην ουσία αναιρεί το ίδιο το σύνταγμα. ‘Αρθρο 28: (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)

1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού Ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας. 

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

 3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της Εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Το «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας» κάνει πράξη το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας και εμπλέκει το προσωπικό των ενόπλων μας δυνάμεων στους σχεδιασμούς και τις πολιτικές των ΗΠΑ, στέλνοντας τους να υπηρετήσουν σε πόστα των αμερικανών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και όπου απαιτηθεί παγκοσμίως υπό τις διαταγές τους, ακόμα και για ανάληψη δράσης σε σύρραξη. 

Η χώρα μας φανερά και ενεργά πια συντάσσεται στο αμερικανικό στρατόπεδο και θα λειτουργεί και ως τροφοδότης προσωπικού για τον στρατό των ΗΠΑ. Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο που επικρατεί παγκόσμιος αναβρασμός και αμφισβητείται έντονα η προσπάθεια της επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων που εκφράζεται κυρίως από τις πολιτικές των ΗΠΑ και της συλλογικής Δύσης γενικότερα.

Πρόκειται για μια ετεροβαρή σύμβαση διότι όλα τα έξοδα και τους κινδύνους τα επωμίζεται το Ελληνικό κράτος χωρίς να είναι σαφές το όφελος από αυτές τις αποσπάσεις. Οι ΗΠΑ είναι διαρκώς σε μια εμπόλεμη κατάσταση σε όλο τον πλανήτη για την εξυπηρέτηση των δικών τους ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και είναι ανόητο εκ μέρους μας να συμμετέχουμε σε αυτό αντί να υποστηρίξουμε τα δίκαια και τα συμφέροντά μας. Το ρίσκο που αναλαμβάνει η χώρα μας είναι τεράστιο, ως προς την ασφάλειά της και τα συμφέροντά της, ακολουθώντας άκριτα ξένες ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Εάν θέλουμε την ανάπτυξη του επιχειρησιακού επιπέδου των μελών των ενόπλων δυνάμεων μας, θα έπρεπε η χώρα μας να είναι στην θέση των ΗΠΑ σε αυτό το σύμφωνο, ώστε να φέρνουμε στην χώρα μας στελέχη των ΗΠΑ προς εκπαίδευση του στρατού μας.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συμμετέχουν στελέχη του στρατού μας και έλληνες πολίτες σε καμία πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ και οποιασδήποτε ξένης δύναμης. Ο στρατός μας υπάρχει για να προστατεύει την Ελλάδα και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες μέσω της αποτρεπτικής ισχύος του και όχι για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων χωρών.

Έχουμε χρέος στους προγόνους μας και στην ιστορία μας να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα με αξίες και αρχές, πραγματικά ελεύθερη, ανεξάρτητη και αυτοδύναμη και όχι να συρόμαστε πίσω από κάθε προστάτη-αφέντη.

Φιλιππάκης Χαράλαμπος

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *