Επικοινωνιακή προπαγάνδα από Μητσοτάκη και Μέτσολα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επίσκεψη της κα. Μέτσολα, σαφώς έχει να κάνει, με το ψήφισμα κόλαφο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.


Το ψήφισμα αυτό, σηματοδοτεί τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για πιθανές παραβιάσεις της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία. Με ψήφους 330 υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του στο ψήφισμα.

Στο πλαίσιο αυτού του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, και καταγγέλλουν τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχονται οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών απειλών και της λεκτικής πίεσης από υψηλόβαθμους πολιτικούς. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο αναφέρει τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και τον περιορισμό του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, καθώς και τις ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων και τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών.

Επιπλέον, καταδικάζει την εργαλειοποίηση των απειλών για την εθνική ασφάλεια για να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, καθώς και τη χρήση λογισμικού υποκλοπής. Τέλος, το Κοινοβούλιο ζητεί από την Επιτροπή να εξετάσει τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ και να αξιολογήσει τη μη εφαρμογή αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο συκοφαντιών τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας παραδείγματα όπως η υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επανειλημμένες συκοφαντίες και τις καταγγελίες σχετικά με το κράτος δικαίου, επισημαίνοντας ότι το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού φαίνεται να αντικρούουν το ψήφισμα, παρουσίας της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εμφανίζεται να υπεραμύνεται των ενεργειών που έχουν γίνει στην Ελλάδα σε αυτούς τους τομείς. Μέσα από αυτές τις δηλώσεις, φαίνεται να υπάρχει απόσταση απόψεων και μια διαφορά στην εκτίμηση των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Από τη μεριά της, η κα. Μέτσολα χαιρέτισε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στους τομείς της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού και σύμφωνα με τις δηλώσεις, φαίνεται να μη στηρίζει το ψήφισμα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η κα Μέτσολα, φαίνεται σαν να βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, να περιορίζονται σε θεατρινισμούς και πολιτικά παιχνίδια αποπροσανατολίζοντας και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πολιτών με φόντο τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η λύση στα παιχνίδια εντυπώσεων στην πολιτική σκηνή και η αντιμετώπιση του θεάτρου του παραλόγου που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, είναι η ενεργός συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην πολιτική δράση. Μόνο μέσω της ενεργού συμμετοχής και της επίγνωσης των πολιτών για τα πολιτικά γεγονότα και τις πρακτικές των πολιτικών φορέων μπορούν να ελεγχθούν οι διαδικασίες και να αποτραπεί η εκμετάλλευση τους από πολιτικούς ή άλλους φορείς με σκοπό την απόκτηση εξουσίας ή πλεονεκτημάτων.

Ο πολίτης έχει το δικαίωμα και το καθήκον να ενημερώνεται, να εκφράζει τις απόψεις του, να συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, να εντέλλει και να επιβλέπει τις ενέργειες των εκλεγμένων εκπροσώπων του. Μόνο μέσω αυτής της ενεργούς συμμετοχής και του ενδιαφέροντος για το κοινό καλό μπορεί να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η ευθύνη και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών διαδικασιών.

Επομένως, η απάντηση στα παιχνίδια εντυπώσεων και το θέατρο του παραλόγου είναι η ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη στην πολιτική ζωή της χώρας του, με την εποπτεία των δράσεων των πολιτικών φορέων και την απαίτηση υψηλών προτύπων διακυβέρνησης και διαφάνειας.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *