Σε πρόσφατη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97.8 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας , αναφέρθηκε σχετικά με τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και το θέμα παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε τα εξής:


“Εγώ είμαι Υπουργός, κατ΄ επάγγελμα δικηγόρος. Δεν έχω καμία εξειδίκευση σε οπλικά συστήματα. Η υποχρέωσή μου είναι να καλύπτω κατά το δυνατόν μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως οι Έλληνες αξιωματικοί μέσα από τα αρμόδια όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων τις προσδιορίζουν”.

Για την προμήθεια των F-35 ανέφερε ότι η Ελλάδα αγοράζει τα όπλα που χρειάζεται για να υπερασπίσει την ανεξαρτησία της και την εθνική της κυριαρχία,διευκρινίζοντας ότι όταν προμηθεύεσαι ένα εξελιγμένο σύστημα από μια άλλη χώρα, η χώρα αυτή είναι η οποία καθορίζει το τι ακριβώς θα σου πουλήσει, τι δυνατότητες είναι αυτές τις οποίες θα σου δώσει.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ζητούν όπλα για την Ουκρανία ως αντάλλαγμα για την πώληση των F-35, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περισσεύματα πυρομαχικών να δοθούν στην Ουκρανία. Είναι χρήσιμο πυρομαχικά τα οποία, είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο. Επειδή έχουμε «πέλαγος» αναγκών.”

Όπως γνωρίζουμε η κυβέρνηση το έχει ήδη πράξει απογυμνώνοντας κρίσιμες περιοχές της πατρίδος μας από αναγκαία οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Δηλαδή ο κ. Δένδιας μας λέει ότι την βοήθεια στην Ουκρανία την πουλάμε;  Αλλά και ότι μας περισσεύουν πυρομαχικά! Βεβαίως ταυτόχρονα έχουμε και ένα «πέλαγος» αναγκών. Βέβαια, όπως πάντα, “είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το γνωστό αφήγημα της ψωροκώσταινας.

Δεν μας εξήγησε όμως γιατί όλοι αυτοί που κυβερνούν την πατρίδα μας σχεδόν 200 χρόνια, δεν φρόντισαν να την καταστήσουν αυτοδύναμη και αυτάρκη στον αμυντικό τομέα. Είναι οξύμωρο ο “φίλος” και “σύμμαχος” μας Η.Π.Α. να ζητά ανταλλάγματα και η κυβέρνηση να υποκύπτει, προκειμένου να μας πουλήσει οπλικά συστήματα, που η χώρα μας χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της και την εθνική της κυριαρχία, που απειλούνται από τον άλλο “φίλο” και “σύμμαχο” μας, την Τουρκία.

Για άλλη μια φορά λοιπόν το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας που σε αυτή την συγκυρία εκπροσωπείται από τον κ. Δένδια και την τωρινή κυβέρνηση, προσβάλλει τη νόησή μας μιλώντας για ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, ενώ αποδυναμώνουν την άμυνα της Ελλάδας, επειδή κάποιοι το ζήτησαν για να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα! Διότι προφανώς αυτά τα όπλα είχαν αγοραστεί για να καλύψουν συγκεκριμένες αμυντικές ανάγκες.

Η ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία μιας χώρας προϋποθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση προς τούτο και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν η χώρα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις σύγχρονες, αυτάρκεις και αυτοδύναμες. Όταν στηρίζεις την άμυνά σου σε αγορές ξένων οπλικών συστημάτων είσαι απόλυτα εξαρτώμενος από τον πωλητή τους και καταντάς υποτελής του. Οι πρόγονοι μας μεγαλουργούσαν στηριζόμενοι πάντα κυρίως στις δικές τους δυνάμεις στο έμψυχο και στο άψυχο υλικό.

Το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας που τόσα χρόνια διαχειρίζεται την χώρα μας, δεν έπραξε τα ανωτέρω αυτονόητα ως όφειλε, ενώ συγχρόνως άναυδοι παρακολουθούμε την γείτονα χώρα Τουρκία πόσο μεθοδικά και οργανωμένα, τα τελευταία χρόνια ενισχύει τον εκσυγχρονισμό, την αυτάρκεια, την αυτοδυναμία της στα οπλικά της συστήματα και βέβαια τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές επιτυχίες της που αυτό συνεπάγεται.

Αντί  να κλείνουμε ή να πουλάμε τις αμυντικές βιομηχανίες που είχαμε ως χώρα π.χ. Πυρκάλ, ΕΛΒΟ, κ.τ.λ. θα έπρεπε να μεριμνούμε για την αναβάθμιση τους. Ουσιαστικά αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης εξοπλισμών της χώρας μας από τρίτες χώρες. Επομένως είναι άμεση η ανάγκη για την αναπτέρωση της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σχετικά με την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθούν και τα ανάλογα προγράμματα έρευνας, για την αναβάθμιση της ισχύος πυρός των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα μας έχει το καταλληλότερο επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να γινει πρωτοπόρος στα αμυντικά οπλικά συστήματα. Έτσι πάντοτε η χώρα μας θα μένει σε θέση ισχύος ώστε η αποτρεπτική δυναμική που θα πηγάζει από τις ένοπλες δυνάμεις, θα αποθαρρύνει κάθε έναν που επιβουλεύεται την κυριαρχία μας.

Φιλιππάκης Χαράλαμπος 

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *