H ΕΤΕπ χρηματοδοτεί με 400 εκατομμύρια ευρώ την στρατηγική επενδύσεων της Mytilineos Energy & Metals, η οποία θα επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.


Η εταιρεία, πρόκειται να αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες BESS, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2027, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 2,6GW. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα κοστίσει 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η χρηματοδότηση είναι μέρος του εξατομικευμένου πακέτου υποστήριξης της ΕΤΕπ για το RepowerEU, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Η Mytilineos ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι ενεργειακή πολυεθνική και βιομηχανική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών και EBITDA που ανέρχονται σε 6,3 δισ ευρώ και 823 εκ. ευρώ αντιστοίχως και απασχολεί περισσότερους από 5.442 εργαζόμενους σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας μαρτυρούν για το πόσο ισχυρή είναι και η χρηματοδότηση που έλαβε από την ΕΤΕπ πρόκειται να της δώσει ακόμα παραπάνω ώθηση, που θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας πανευρωπαϊκά, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής μετάβασης, βλέπουμε να εξελίσσεται σε ένα πολύπλοκο πεδίο με πολλές διαστάσεις και προκλήσεις. Η επιβολή πράσινων φόρων και ρητρών αναπροσαρμογής είναι ένας από τους τρόπους που έχουν επιλεγεί για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων. Ωστόσο, όταν αυτοί οι φόροι και ρήτρες δεν διαχειρίζονται αποτελεσματικά και δεν υπάρχει διαφάνεια στη χρήση των χρημάτων, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί η ενεργειακή μετάβαση σε μία είσπραξη χρημάτων από τους πολίτες χωρίς σαφές και άμεσο όφελος για το περιβάλλον ή την κοινωνία.

Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή χρήση των πόρων και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ενεργειακής μετάβασης. Μόνον έτσι θα εξασφαλιστεί ότι η προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση δεν θα μετατραπεί σε μπίζνα, αλλά θα οδηγήσει πραγματικά σε θετικές αλλαγές για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο ζήτημα αυτό, θα ήταν η χρηματοδότηση μικρών επενδυτών με τα ίδια χρήματα που διατίθενται σε μεγάλες εταιρίες, ώστε το κράτος να διατηρεί τον έλεγχο της ενεργειακής διαχείρισης. Η υποστήριξη μικρών επενδύσεων από το κράτος μπορεί να διασπάσει μονοπωλιακές πρακτικές, καθώς ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή πολιτική.

 Η προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των πολιτών μέσω της δημιουργίας συνθηκών για ενεργειακή αυτάρκεια είναι μία σημαντική πτυχή. Η υποστήριξη προγραμμάτων που ενθαρρύνουν την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο νοικοκυριού, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη ενεργειακή αυτονομία και να μειώσει την εξάρτηση από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Όσον αφορά τις μεγάλες οργανωμένες κατασκευές, η εκτέλεσή τους από το κράτος μπορεί να αποτελέσει λύση που θα διασφαλίζει την αποδοτική χρήση του δημόσιου κεφαλαίου. Η επένδυση σε έργα υποδομής και κατασκευές από το κράτος μπορεί να οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας και να προσφέρει κοινωνικά οφέλη, ενώ τα κέρδη μπορούν να επιστραφούν στους πολίτες μέσω διαφορετικών μηχανισμών.

Συνολικά, η αναδιοργάνωση της ενεργειακής πολιτικής με στόχο την υποστήριξη μικρών επενδύσεων και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη, διαφανή και βιώσιμη ενεργειακή πολιτική.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *