Σε συνέντευξη που έδωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο πρόεδρος του συνδέσμου παραγωγών και εμπόρων λιπασμάτων, Δημήτρης Ρουσσέας, ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο. Μείζον πρόβλημα είναι η οικονομική δυσχέρεια που έχουν περιέλθει οι αγρότες και που αυτό έχει ως επίπτωση την περικοπή των εφοδίων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την καλλιέργεια, ή ακόμη μερικοί έχουν προβεί και σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εξαιτίας αυτού. Όπως επεσήμανε, η πλημμύρα είχε ως επακόλουθο να χαθούν περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, και κάποια από αυτά είναι ακόμη κάτω από το νερό.

Στις εκτάσεις αυτές είχαν εκτελεστεί ήδη οι σπορές που χάθηκαν και οι οποίες είχαν δημιουργήσει υποχρεώσεις και έξοδα στους παραγωγούς. Σαφώς προκύπτει θέμα για την οικονομική κάλυψη αυτών. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μια αλυσίδα προβλημάτων και προς τα καταστήματα πώλησης αγροτικών εφοδίων αλλά και προς τους παραγωγούς των εφοδίων. Σημαντικό πρόβλημα πιθανόν να προκαλέσει στην αγορά και η μερική έλλειψη των προϊόντων που θα συνέβαλαν στην κάλυψη της ζήτησης.

Υπάρχει μια κρίση η οποία προς το παρόν δεν εμφανίζεται με όλες τις παραμέτρους της. Το ισοζύγιο τροφίμων θα επηρεαστεί, όπως πιθανόν να επηρεαστεί και ένας ολόκληρος τομέας που έχει να κάνει από το εμπόριο εφοδίων μέχρι και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε αυξήσεις στα προϊόντα αυτά, ελπίζοντας να μην συμβεί σοβαρή έλλειψη αυτών. Το βάρος εναποτίθεται συλλογικά στον τομέα της παραγωγής ώστε να καλύψει τις ελλείψεις, και η κρίση να μείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Η κρίση των αγροτικών εφοδίων έχει χαρακτηριστικά ντόμινο, σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την πολιτεία. Διότι πιθανές χρεοκοπίες και υποχρηματοδοτήσεις των αγροτών που έχασαν τη χρονιά, σαφέστατα δεν θα επηρεάσουν με τον καλύτερο τρόπο τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της τοπικής αλλά και ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Ελλάδας.

Οι ενέργειες που πρέπει να συμβούν ποικίλουν, και ως προς τον χρόνο αλλά και ως προς τη φύση τους. Σαφώς πρέπει να γίνουν ανακατασκευές των αντιπλημμυρικών έργων που καταστράφηκαν, σύντομα και με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτή η καταστροφή. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί πρέπει να στηριχθούν με ένα πλέγμα μέτρων που θα τους επιτρέπει να καλύψουν σε βάθος χρόνου τις προγενέστερες υποχρεώσεις που δημιούργησε η καταστροφή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τους δοθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για την αντικατάσταση εξοπλισμού αλλά και επανασποράς των κατεστραμμένων περιοχών.

Είναι επίσης απαραίτητο να δοθούν τα απαιτούμενα κίνητρα προς τον αγροτικό κόσμο των περιοχών που επλήγησαν από την πλημμύρα. Η ύπαρξη και ασφάλεια του κλάδου των αγροτών και κάθε επαγγελματία πέριξ αυτού είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, διότι εξασφαλίζει την αυτάρκεια και την επάρκεια τροφών των πολιτών. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών των τροφίμων είναι ήδη σε αρνητικά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι άμεση ανάγκη να ρυθμιστούν τα προβλήματα των αγροτών χωρίς καμία καθυστέρηση.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *