Η Ελλάδα είναι τώρα ασφαλές έδαφος ξένων επενδύσεων

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ μεγάλο ταμειακό απόθεμα και συνεχίζει να έχει πρόσβαση στην αγορά, πραγματοποιώντας τακτικές και επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων, όπως ανακοινώνεται από την τρίτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Συνέπεια αυτού είναι το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής δανείων του EFSF ύψους 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Τα συνολικά δάνεια του EFSF ανέρχονται σε 130,9 δισ. ευρώ, με την περίοδο αποπληρωμής να φτάνει έως το 2056. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε η παράταση έως το 2070.

Το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας παραμένει ανεκμετάλλευτο λόγω της οργανωμένης αρνητικής στάσης της διοίκησης της χώρας όσον αφορά τη χρήση του. Εφαρμόζεται η συνήθης τακτική δανεισμού για την αποπληρωμή χρεών, λαμβάνοντας υπόψην τη διαφορά των επιτοκίων που είναι χαμηλότερα από τον αρχικό δανεισμό. Το κλίμα που διαμορφώνεται επικοινωνιακά από την κυβέρνηση σχετικά με την έξοδο από την Ελληνική κρίση χρέους αξιοποιείται μόνο με αυτό τον τρόπο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θυσίες και η διάλυση της Ελληνικής οικονομίας που προήλθαν από τα μνημονιακά μέτρα και η απόσυρση τους.

Σε μια διαλυμένη οικονομία, φυσικά, υπάρχει το έδαφος για επενδύσεις που φαίνονται συμφέρουσες, καθώς και ευκαιρίες για κάθε μηχανισμό που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χώρου, ακόμα και με υψηλό ρίσκο. Στην περίπτωση της χώρας μας, όμως, δεν υπάρχει ρίσκο. Οι επενδύσεις είναι εγγυημένες λόγω του αποθέματος, αλλά και της σταθερής υποστήριξης του πολιτικού συστήματος στο ξένο κεφάλαιο. Επιπλέον, λόγω της διάλυσης της χώρας στο παρελθόν και των μνημονιακών πολιτικών εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, υπάρχουν πληθώρα ευκαιριών για όσους έχουν τις κατάλληλες επαφές.

Παράλληλα, εξελίσσονται τα προγράμματα πράσινης ανάπτυξης και η μετατροπή της χώρας σε “μπαταρία” της Ευρώπης, παρέχοντας ένα ακόμη κίνητρο για την εισαγωγή επενδυτών που θα επενδύσουν κεφάλαια, επωφελούμενοι και από τις επιδοτήσεις του ελληνικού δημοσίου. Επομένως, μιλάμε για επενδύσεις με φαινομενικό ρίσκο για ορισμένους, αλλά παράλληλα και για ένα εχθρικό σύστημα προς τους Έλληνες πολίτες. Χάνεται κάθε ιχνος περιουσιακού στοιχείου του Έλληνα πολίτη στη χώρα, είτε με την αιτιολογία της αποπληρωμής ιδιωτικών χρεών, είτε με τη φοροαφαίμαξη που έχει επιβληθεί. (Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτά τα μέτρα δεν δικαιολογούν το τεράστιο ταμειακό απόθεμα της χώρας.)

Αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται από τη σκανδαλώδη διάθεση της Ελληνικής διοίκησης. Με την αρνητική στάση της να χρησιμοποιήσει το ταμειακό απόθεμα για επενδύσεις, δίνοντας επιδόματα και πληρώνοντας προκαταβολές δανείων, την έκκληση για ξένα κεφάλαια και κάθε δυνατότητα που παρέχεται προς αυτά. Παράλληλα υποβαθμίζεται η οικονομία και η ζωή των Ελλήνων πολιτών. Αυτο δεν αποτυπώνεται στα ΜΜΕ, αλλά αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και στην ΤτΕ, καθώς και στα στοιχεία που εξέτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οικονομική ανάκαμψη που ανακοινώνεται στις διαφημίσεις της κυβέρνησης, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ισχύει μόνο όσον αφορά τα κέρδη τραπεζών, funds, ομίλων και γίνεται για να δικαιολογήσει το μεγάλο “φαγοπότι” που έρχεται εις βάρος των πολιτών. Εργαλεία και λύσεις για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών υπάρχουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει η κατάλληλη διάθεση από τη διοίκηση για να λυθούν προς όφελος των πολιτών. Προκύπτει ξεκάθαρα εκ των πραγμάτων ότι η διοίκησή μας είναι ικανότατη στο να εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, όπως είναι ικανότατη και στο να αφαιμάζει τους πολίτες πλανεύοντας τους.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *