Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατικοποιεί τις εταιρείες δούρειους ίππους στη Ρωσία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει σε κρατική διοίκηση προσωρινά, την Rolf που είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Ρωσίας.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, “Αυτό σχετίζεται μόνο με οικονομική σκοπιμότητα και συμμόρφωση με την τρέχουσα νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και λαμβάνοντας υπόψην τη γνωστή διεθνή οικονομική κατάσταση που υπάρχει γύρω μας αυτή τη στιγμή”. Η Rolf ήταν ρωσική εταιρεία αλλά με ένα ιδιοκτησιακό σχήμα που περιελάμβανε εξωχώρια εταιρεία που απαιτούσε κρατική παρέμβαση τόνισε ο Πετρόφ. Ο ρώσος επιχειρηματίας  Σεργκέι Πετρόφ ιδρυτής της εταιρίας, κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές ότι μετέφερε παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, κατηγορία την οποία αρνείται.

Δεν είναι η πρώτη εγχώρια εταιρεία που κρατικοποιείται, η οποία κινήθηκε εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας. Βλέπουμε λοιπόν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση και άμεση λύση οικονομικών ατασθαλιών σε σχέση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτού του είδους η λύση ενδεχομένως να δημιουργεί ένα μη φιλικό περιβάλλον στην Ρωσία για επενδύσεις. Σαφώς όμως δίνει στους πολίτες την αίσθηση ασφάλειας και ορθής διαχείρισης της χώρας τους.

Μία ανάλογη στρατηγική πιθανών θα επρεπε να ακολουθεί και η Ελλάδα, η οποία παραχωρεί γη και ύδωρ ιδιαίτερα στους ξένους επενδυτές. Ξεπουλάει όλες τις βασικές υποδομές της χώρας, όπως λιμάνια αεροδρόμια κ.τ.λ. και η αίσθηση ασφάλειας και ορθής διαχείρισης είναι ανεπαρκής. Αυτό δικαιολογημένα, διότι πρόκειται για τις βασικές υποδομές της χώρας οι οποίες δημιουργήθηκαν με χρήματα των Ελλήνων πολιτών προς το συμφέρον αυτών και όχι κάποιων εταιρειών, οι οποίες εκτός από την υψηλή κερδοφορία που προκύπτει από την δημόσια περιουσία, θα ασκούν και τον έλεγχο ζωτικής σημασίας στις υποδομές της χώρας.

Για αυτό το λόγο όλες τις οι βασικές υποδομές της χώρας, όπως δίκτυο μεταφορών, ακτοπλοΐας, επικοινωνίας, ενέργειας, ύδρευσης, εκπαίδευσης κ.τ.λ. πρέπει πάντα να είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο και διαχείριση του κράτους. Έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη και πάνω σε αυτές βασίζεται η εύρυθμη λειτουργία της χώρας. Οπότε πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμες και να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα συμφέροντα κάποιον εταιρειών. 

Αντιλαμβανόμαστε τώρα τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ένα κράτος, βλέποντας την Ρωσία να μην παζαρεύει με επενδυτές, ειδικά όταν επιχειρήσουν να κινηθούν προδοτικά προς τα  συμφέροντα των πολιτών της. Αντιθέτως, στην Ελλάδα βλέπουμε τους διαχειριστές μας να παζαρεύουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ξένους επενδυτές. Θα ήταν ουτοπικό να αναμένουμε από το τωρινό πολιτικό σύστημα να εξυγιάνει  με κρατικοποιήσεις τις παραπληγικές εταιρείες που δρουν μέσα στην χώρα με δόλο, ενάντια στους πολίτες  όπως οι τράπεζες, οι εισπρακτικές εταιρείες κ.τ.λ. 

Σε μία χώρα δεν τίθεται λόγος, για την παράδοση διαχείρισης των βασικών υποδομών της σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και το ξεπούλημα των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων σε ξένα Funds. Σε αυτό θα συμφωνούσε κάθε λογικός πολίτης ακόμα και με μειωμένο αίσθημα πατριωτισμού. Όντας πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας θα πρέπει πρώτα να εξυγιάνουμε το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο αρνείται να πράξει τα δέοντα, εγκαθιδρύοντας την Δημοκρατία μας.

Αλέξανδρος Πανταζής

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *