Ο Yπ. Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε σοβαρές αιχμές κατά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής. Οι κατηγορίες του υπουργού δεν είχαν προηγούμενο, εφόσον εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο για κακοδιαχείριση με αριστερές περγαμηνές.


Όπως δήλωσε κατά λέξη ο υπουργός, “Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως λειτουργεί σήμερα δεν μας εκπροσωπεί. Δεν είναι σωστή εικόνα”, “ο πρόεδρος του Οργανισμού πρέπει να φύγει χθες”. Γι αυτό ζήτησα την παραίτησή του. Κι έχει ονοματεπώνυμο ο πρόεδρος και κάποια διοικητικά στελέχη, αριστεροί κατά τα άλλα. Και να γίνει μια σωστή οργάνωση και σύγχρονη λειτουργία, η οποία θα απαντά και στις υποδείξεις της Κοινότητας – γιατί είμαστε υποχρεωμένοι – και αποφασισμένοι να το κάνουμε και μάλιστα πολύ άμεσα. Διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται 2,8 δισ. ευρώ, ούτε ένα, ούτε δύο εκατομμύρια. Είμαστε ξεκάθαροι και θα βάλουμε τάξη, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Θα υπάρχει διαφάνεια. Θα υπάρχει συνέπεια στην κατανομή των κοινωνικών ενισχύσεων”.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο από την ευρωπαϊκή ένωση, που κατευθύνεται προς ενισχύσεις αγροτών. Είναι σκανδαλώδης λοιπόν η δήλωση αυτή, και αποτελεί μομφή προς την διοίκηση του οργανισμού. Ωστόσο ο λόγος απομάκρυνσης ενός προέδρου δεν μπορεί να είναι οι “αριστερίζουσες ιδέες”, που μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τις “δεξιές ιδέες” του υπουργού που εποπτεύει τον οργανισμό, αλλά οι πράξεις που έγιναν, ή που δεν έγιναν και έπρεπε να γίνουν. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει η χρηστή διοίκηση, σε κάθε τομέα δημόσιας διοίκησης και όχι οι ιδεολογικές προκαταλήψεις του καθενός που στελεχώνει τις θέσεις των οργανισμών.

Επομένως αν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αγνοεί την υποχρέωση του περί διαφάνειας και την εποπτεύουσα αρχή, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο υπουργός, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα.  Οι δηλώσεις του υπουργού είναι βαρύνουσας σημασίας περί αδιαφάνειας στην διαχείριση του οργανισμού και απαιτείται να υπάρχει πλήρης και εμπεριστατωμένος έλεγχος στις πράξεις που συμβαίνουν αλλα και που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος και στον μη “αριστερίζων ιδεολόγο”, τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, στο κατά ποσό εκτέλεσε σωστά τα εποπτικά του καθήκοντα. Διότι η κυβέρνηση αυτή, επί της ουσίας, κυβέρνησε και στην προηγούμενη τετραετία. 

Βέβαια ένας έλεγχος διαφάνειας σε παράδοση παραλαβή διοικητικής θέσης, είναι κάτι που “λογικά” πρέπει να γίνεται, αλλά ειδικά σε θέσεις που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα επιβάλλεται. Είναι πολλά τα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν βγει στην δημοσιότητα αλλά ποτέ δεν ακούσαμε να γίνεται κάτι μετά από την παραλαβή μιας νέας κυβέρνησης. Δηλαδή τόσα χρόνια στις κυβερνήσεις που αλλάζουν όλα βαίνουν καλώς. Αλλά με σκάνδαλα, κατόπιν εορτής.  Σίγουρα τα σκάνδαλα που έγιναν, βαραίνουν και αυτούς που παρέδωσαν και αυτούς που παρέλαβαν χωρίς να ελέγξουν, και θα συνεχίσουν να γινονται εις βαρος του Έλληνα πολίτη όσο δεν γινετε ο εμπεριστατωμένος  ελεγχος που όπως προαναφέρθηκε επιβάλλεται.

Επομένως, “λαγός την φτέρην έσειε, κακό της κεφαλής του”. Είναι γνωστή η πρακτική εναλλαγής των θέσεων στους διοικητικούς μηχανισμούς του κράτους με κομματικά κριτήρια. Είναι ώρα να αποδοθούν και ευθύνες. Ας εκτελέσει λοιπόν ο υπουργός τους ελέγχους που οφείλει να εκτελέσει προς πάσα κατεύθυνση και ας θέσει τα ευρήματα στις αρμόδιες αρχές της χώρας. Διότι τα στελέχη διοίκησης αλλά και τους πολίτες δεν πρέπει να τους ενδιαφέρει η ιδεολογική καταβολή των προσώπων αλλά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις διοικητικές τους πράξεις και δράσεις. “Ιδού η Ρόδος” λοιπόν κύριε Αυγενάκη.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *