Σε θετική κατεύθυνση κινείται η διαπίστωση του υπουργείου Εργασίας, που κατανοεί πλέον το σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα χρόνια των μνημονίων με τη μαζική μετανάστευση του πληθυσμού μας.


Λόγω αυτού έχει ενταθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και αλλοιώνεται ο πληθυσμός της. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που η δυναμική τους αφαιρέθηκε από το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και συνεισφέρει πλέον στην οικονομία άλλων χωρών.

Παρόλες τις συγκυρίες, τις κρίσεις, αλλά και τις άσχημες νοοτροπίες που είχαμε τα τελευταία χρόνια, η χώρα διαθέτει αρκετά παραγωγικό και ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έστω και αν οι υποδομές είναι ελάχιστες. Έστω και αν τα εκπαιδευτήρια της είναι θερμοκοιτίδες κομματισμού και διαχωρισμού. Είναι οξύμωρο λοιπόν να έχει η χώρα αυτό το  συγκριτικό πλεονέκτημα, να επενδύει χρήματα για αυτό, και να επιτρέπει την διαρροή δυναμικής επειδή δεν διαθέτει το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον για την αξιοποίηση αυτού.

Είναι αυτονόητο ότι οι νέοι θα φύγουν και δεν θα θελήσουν εύκολα να επιστρέψουν ξανά. Η πολιτεία πρέπει να προσπαθήσει για αυτό. Δομείται λοιπόν η ηλεκτρονική πλατφόρμα Reprain Greece και διάφορα άλλα εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος.

Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι η διάλυση της οικονομίας, και η υποβάθμιση της από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη. Είναι λοιπόν ευθύνη της πολιτικής διοίκησης να επανορθώσει. Σε μία οικονομία αναπτυσσόμενη είναι ανάγκη να επενδυθούν κεφάλαια, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που θα εκτελέσει την αξιοποίησή τους να έχει το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που θα πρέπει να αναβαθμίζεται διαρκώς. Εκτός αυτού, είναι σημαντικότατο τα κεφάλαια που θα επενδυθούν να προέρχονται από τους πολίτες της χώρας, και όχι να υπάρχει μία στοχευμένη πολιτική διευκόλυνσης προς τους ξένους δήθεν επενδυτές. Διαφορετικά μιλάμε ξανά για μία οικονομία που θα υπάρχει για τους ξένους και θα αναπτύσσεται από τον κόπο μας και την περιουσία μας γι αυτούς. Εν τέλει, θα γίνουμε εμείς ξένοι και υποζύγια μέσα στη χώρα μας. Όσοι μείνουμε εδώ. Δεν θα υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος επιμονής για την επιστροφή αυτών που έφυγαν αλλά θα φύγουν και άλλοι. Σαφώς η πολιτική πρόθεση είναι η αναπλήρωση του κενού από αλλογενές εισαγόμενο ανθρώπινο δυναμικό, από άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. 

Είναι απαραίτητο, ταυτόχρονα με την επιστροφή των Ελλήνων μεταναστών, να εξαλειφθούν και οι αιτίες που τους έδιωξαν. Μία σημαντική αιτία είναι η ανίκανη και πιθανώς δόλια πολιτική διοίκηση που γέννησε το πρόβλημα αυτό και πολλά άλλα.

Είναι άδικο να έχουμε νέους έξυπνους ανθρώπους στην χώρα, οι οποίοι εκπαιδεύονται με πολλές θυσίες από τους οικείους τους αλλά και από το κράτος, και αυτοί να εξαναγκάζονται σε μετανάστευση λόγω μιας δογματισμένης και ανόητης οικονομικής πολιτικής. Είναι άδικο να εισάγουμε ανεκπαίδευτους ανθρώπους από τρίτες χώρες και να διώχνουμε τους δικούς μας νέους, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να προσφέρουν στην οικονομία μας. Ακόμη πιο άδικο είναι αυτοί να προσφέρουν σε οικονομίες ανταγωνιστικές προς την δική μας.

Τελικά το οικονομικό αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο πρέπει να έχει πατρίδα. Ίσως αυτό πρέπει να το κατανοήσουν και να το αναγνωρίσουν οι οικονομολόγοι που πειραματίζονται με την Ελλάδα.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *