Ακόμα ένα έκτακτο περιστατικό, που συνέβη στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, που πραγματικά στοιχειώνουν την Δημόσια Υγεία και επιβεβαιώνουν ότι τα Δημόσια Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου αναγκάστηκε να περιθάλψει ένα χειρουργικό περιστατικό με ειλεό χωρίς την παρουσία αναισθησιολόγου. Τρεις από τους τέσσερις αναισθησιολόγους του νοσοκομείου έχουν λάβει αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων υγείας. Το περιστατικό αυτό στάλθηκε για να αντιμετωπιστεί στο Νοσοκομείο της Σητείας, γεγονός που αποτελεί σοβαρή παραβίαση της υγειονομικής περίθαλψης, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια και την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται στους ασθενείς.

Το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει και άλλες πόλεις της περιοχής, καθώς ούτε η Ιεράπετρα ούτε η Σητεία διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή αιμοδοσία, καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμη την κατάσταση. Παράλληλα, προκαλεί σάλο η στάση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς κατηγορείται ότι υπονομεύει τις θέσεις των αναισθησιολόγων, ενώ πιέζει για αλλαγές στις θέσεις των γιατρών που προσλήφθηκαν. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες τόσο στους υγειονομικούς του Νοσοκομείου, όσο και στους πολίτες για το μέλλον της δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου. Καλούνται οι αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης.

Ωστόσο πολλές πόλεις στην χώρα μας (όπως Γ.Ν. Ρεθύμνου, Αθήνα Γ.Ν. Έλενα-Βενιζέλου, Ηράκλειο Γ.Ν. Βενιζέλειο κ.τ.λ.) σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, βιώνουν και αυτές μια ανησυχητική πραγματικότητα. Τα νοσοκομεία τείνουν να υποστούν διάλυση, κυρίως λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και υποστήριξης από το κράτος, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, εξοπλισμού και φαρμάκων. Επακόλουθο αυτών είναι οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας να απαξιώνονται.

Παράλληλα, παρατηρείται προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, με αναπόφευκτες συνέπειες για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Οι πολίτες με υψηλότερο εισόδημα θα έχουν πρόσβαση σε πλήρεις υπηρεσίες υγείας, ενώ οι λιγότερο εύποροι θα αναγκάζονται να εξαρτώνται από νοσοκομεία που υπολειτουργούν. Η υγεία είναι είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η λειτουργία αποτελεσματικών δημόσιων νοσοκομείων αποτελεί πυλώνα του δημόσιου συστήματος υγείας. Η παρακμή των δημόσιων νοσοκομείων και η απαξίωση της δημόσιας υγείας είναι στόχευση της πολιτικής διοίκησης της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση, αν και παρουσιάζεται ως λύση, μπορεί να επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να θέσει σε κίνδυνο την ευημερία των πολιτών.

Είναι καθήκον της διοίκησης της χώρας να μεριμνήσει για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, τη βελτίωση της διαχείρισης και την αποκατάσταση της δημόσιας υγείας. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την επάρκεια υλικών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, και όχι να προκαλείται στοχευμένη δυσφήμιση προς όφελος ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Είναι ανόητο να θεωρούμε ότι το κράτος δεν μπορεί να προμηθεύσει τα δημόσια νοσοκομεία με γάζες και γάντια ενώ οι ιδιώτες βάζουν μέχρι και μασέρ στις υπηρεσίες τους.

Κοκοσαλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *