Ψηφίστηκαν από την Βουλή δύο σημαντικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση δικαιώματος των services στο να  επισπεύδουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι κόκκινων  δανείων. Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπόδιο που είχε προκύψει στη διαδικασία  είσπραξης, που έχουν ξεκινήσει οι services και το όποιο πλέον ρυθμίζεται.


Μετά την υπ’ αριθμ. 1/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου που έβαλε ένα όριο στην αυθαίρετη διαδικασία κατάσχεσης περιουσίας από τους services έναντι των δανειοληπτών που δεν προχωρούσαν σε συμφωνίες μαζί τους, ανέκυψαν προβλήματα τα οποία με τις νέες ρυθμίσεις λύνονται προς όφελος των funds.

Έτσι ο νέος νόμος θα λέει το εξής: “να ασκούν, ως δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες, για είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων καθώς και να παρίστανται να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες”. Η δεύτερη τροποποίηση έχει να κάνει με τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται  από τα funds ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες εισπράξεις ή κατάσχεσης.

Το μεγάλο θέμα που δημιουργούσε η αδυναμία κατάσχεσης κατά την πολιτική διοίκηση της χώρας ήταν η διάβρωση της “κουλτούρα πληρωμών” από τους δανειολήπτες. Στην πραγματικότητα αυτός ήταν και είναι ο μεγάλος φόβος του συστήματος διοίκησης και των τραπεζών. Θεωρήθηκε ως καταλληλότερος τρόπος λύσης του προβλήματος φερεγγυότητας κάτι πού αδικεί τους πολίτες ως σύνολο και σώζει τις τράπεζες από τα λάθη τους και από το να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Έτσι διέλυσαν την πραγματική οικονομία της χώρας και κατ΄ επέκταση τις ζωές των πολιτών. Και αυτών που χρώσταγαν, και αυτών που δεν χρώσταγαν.

Για να βγουν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών αποπληρώθηκαν μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων από το ελληνικό δημόσιο και κατ επέκταση από το σύνολο των πολιτών. Στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο παρέδωσε τις συμβάσεις των κόκκινων δανείων σε αλλογενή και δήθεν επενδυτικά fans τα οποία κυνηγούν αυτή την μερίδα των πολιτών για να ξαναπληρώσουν τα κόκκινα δάνεια τους πλέον ως μονάδες (παρότι είναι πληρωμένα μέσω των φόρων του συνόλου), δια σώζοντας την “κουλτούρα πληρωμών”.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο ως Πολιτεία, πέρα από την διαχείριση του χρήματος, να δίνουμε και αρμοδιότητες επιβολής του δικαίου σε ιδιώτες. Παράλληλα όμως δόθηκε και η δυνατότητα νομοθεσίας σε περίεργους μηχανισμούς, ώστε να νομοθετούν αλλά και να ερμηνεύουν το δίκαιο κατά όπως τους συμφέρει.

Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται σεισάχθεια. Αποπληρωμή των δανείων των πολιτών χωρίς τη διάλυση της οικονομίας ώστε την επόμενη μέρα η “κουλτούρα πληρωμών” να έχει έδαφος και δυνατότητα να υπάρχει. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η έρευνα για το τι έχει γίνει και η τιμωρία αυτών που έφεραν τους πολίτες σε αυτή την κατάσταση. Διότι αυτό έγινε σκοπίμως για να διασωθούν οι τράπεζες, Ελληνικές και ξένες, για να διασωθούν οι πολιτικές διοικήσεις και μετέπειτα για να διασωθούν συμφέροντα και πρόσωπα.

Τώρα είναι η στιγμή να δούμε τι έχει γίνει διότι αποθρασύνθηκαν. Τώρα θέλουν όλοι αυτοί να κάνουν και μπίζνες αδιαφορώντας για τους πολίτες που κατέστρεψαν με αυτή την απάτη. Διότι περί απάτης πρόκειται. Θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό ή θα διδαχτούμε από τα λάθη που εμείς, μέσω της αδιαφορίας για την Πολιτεία μας επιτρέψαμε να συμβούν;

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *