Κατά τη διάρκεια των 13ων Βραβείων για τον Αγρότη της Χρονιάς και στο Συνέδριο με τίτλο “Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή”, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, αναδεικνύονται ως οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Μεταξύ αυτών ανέφερε και τον μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις του αγροτικού κλάδου.

Παράλληλα υποστήριξε την εφαρμοζόμενη πολιτική συγκεντρωτισμού των αγροτικών προϊόντων, είτε στα σημεία πώλησης προς το χονδρεμπόριο, είτε προς το λιανεμπόριο. Όμως το σύστημα αυτό παράγει συντεχνίες και εναρμονισμένες πρακτικές, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μετρήσεις που φτάνουν στις καρτέλες του υπουργείου. Σαφώς αυτό γίνεται πλήρως αποδεικτέο και αισθητό με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Ίσως στον υπουργό δεν έχει φτάσει η πληροφορία ότι τα καρτέλ δεν τα στήνουν ούτε οι παραγωγοί αλλά ούτε και οι καταναλωτές.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική συγκέντρωσης στην αγροτική παραγωγή έχει αποτύχει. Έχει οδηγήσει σε μονοπωλιακές δομές, μειώνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων καταστημάτων της χονδρικής αλλά περισσότερο της λιανικής πώλησης, επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές των προϊόντων στον παραγωγό, ενώ στον καταναλωτή φτάνουν στα ύψη. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο από το σκοπούμενο. Υπήρξε εναρμονισμός του εμπορίου με δημιουργία μέχρι και περίεργων μηχανισμών τυποποίησης και μετακίνησης αγροτικών προϊόντων. Η απόρριψη του τρέχοντος μοντέλου είναι αναγκαία για τη διασφάλιση υψηλών εισοδημάτων και τη διατήρηση της βιωσιμότητας στον αγροτικό τομέα.

Η πολιτική πάνω στην αγροτική ανάπτυξη πρέπει να επικεντρώνεται στη διασφάλιση μιας ποικιλόμορφης και βιώσιμης παραγωγής, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο, τη δημιουργία φιλότιμων συνεργασιών μεταξύ των παραγωγών και σπάζοντας τις συντεχνίες των αγορών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί αγρότες και καταναλωτές. Ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει βιώσιμες τιμές, αγνά αγροτικά προϊόντα αλλά και κερδοφόρες αγροτικές επιχειρήσεις. Η υπάρχουσα αγροτική πολιτική πρέπει να υποστεί ουσιαστικές αλλαγές για να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *