Η μετάλλαξη της Ελλάδας σε μπαταρία.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ενέργειας, αλλά η πραγματικότητα για τον Έλληνα πολίτη είναι διαφορετική. Παρά το γεγονός ότι η χώρα προσφέρει ενέργεια στην Ευρώπη, οι λογαριασμοί για την ενέργεια εντός της χώρας παραμένουν υψηλοί για τους καταναλωτές.


Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι κρίσιμη πτυχή για την Ευρώπη, καθώς επιδιώκει να εντοπίσει τους ενεργειακούς πόρους που απαιτούνται για τη βιώσιμη λειτουργία της και τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνεχών γεωπολιτικών προκλήσεων και της αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, η ανάγκη εύρεσης των δικών της πόρων αναδεικνύεται ως επιτακτική.

Η Ευρώπη, ως από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες ενέργειας στον κόσμο, θα πρέπει να προωθήσει πρωτοβουλίες για την αύξηση εγχώριων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αιολικής, ηλιακής, και άλλων ανανεώσιμων πηγών. Ταυτόχρονα, να επενδύσει σε τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να μειώσουν την εξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία, θα ενισχύσει την ασφάλεια και ικανότητα της να διαμορφώνει την ενεργειακή πολιτική της και όχι να βασίζεται από εξωτερικούς ενεργειακούς προμηθευτές.

Οι Έλληνες πολίτες βέβαιως βιώνουν μια παράλογη αντίφαση, όπου η χώρα παράγει ενέργεια για την Ευρώπη, ενώ οι ίδιοι πληρώνουν υψηλότερο κόστος από άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι οξύμωρο  το άνισο κόστος της ενέργειας  και δημιουργεί κενό  για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισοκατανομή  των οικονομικών οφελών.

Εάν η Ελλάδα πρόκειται να λειτουργήσει ως η ενεργειακή “μπαταρία” της Ευρώπης, οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες της απολαμβάνουν επίσης τα οφέλη αυτής της θέσης.

Επιπλέον, πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια για την υποστήριξη δημόσιων υπηρεσιών όπως σχολεία, δημόσια κτίρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ενισχύσει την εθνική οικονομία και την κοινωνία.

Μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή πραγματικότητα για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *