Ο πρόεδρός της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χάρης Δαραμήλας έχει επανειλημμένως αναφέρει τη διαρκή δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διαβήτη στην Ελλάδα .


Εκτιμάται ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με διαβήτη και το 29,1% από τα άτομα με διαβήτη είναι αρρύθμιστα ενώ το 12,4% του πληθυσμού εμφανίζει προδιαβήτη. Συνολικά, περίπου 2.700.000 άτομα συνδέονται με αυτή την νόσο με βάση τα στοιχεία που δίνει η Ελληνικη Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ).

Όπως καταλαβαίνουμε, σε μια Υγιή Πολιτεία είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας να είναι ενήμεροι και εκπαιδευμένοι όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της νόσου, προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους πάσχοντες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δομημένα προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, πέραν των ιατρών όπως π.χ.εξειδικευμένων νοσηλευτών,διαιτολόγων, ψυχολόγων, ποδολόγων, επισκεπτών υγείας οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο εκπαίδευσης των ασθενών και να συνεπικουρούν τους γιατρούς, των οποίων ο χρόνος για εξέταση, συνταγογράφηση και ταυτόχρονα εκπαίδευση του ασθενή είναι ήδη πολύ περιορισμένος.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Δαραμήλας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Διαβήτη τα σημαντικά προβλήματα που καταγράφονται στην χώρα μας είναι η παντελής έλλειψη Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων και αυτά που λειτουργούν είναι υποστελεχωμένα.

Προβλήματα επίσης καταγράφονται στον έλεγχο της ποιότητας φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με ένα 65% ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη να δυσκολεύεται να βρει το φάρμακο του, ενώ ένα 58% να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την συμμετοχή στην θεραπευτική αγωγή τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Τα αριθμητικά αυτά στοιχεία αποκαλύπτουν την έκταση του προβλήματος και την ανάγκη για πιο αποτελεσματική διαχείριση. Σε διαφορετική περίπτωση η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη είναι δεδομένη και μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμη και θανατηφόρα. Πρόκειται για μια ύπουλη νόσο που δεν προκαλεί συμπτώματα ή πόνο και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει αργά και σταδιακά σε βλάβες στα μάτια μέχρι και τύφλωση.  Επίσης προκαλεί καταστροφή των νεφρών, σε βλάβες των κάτω άκρων όπως γαγγραινα, νευροπάθεια και ακρωτηριασμούς, σε εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικα επεισόδια και φυσικά επηρεάζουν την ψυχική υγεία των πασχόντων όταν οι επιπλοκές φτάσουν σε μη αναστρέψιμα όρια.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση και την αντιστροφή της Ασθένειας και κάθε Ασθένειας σε Σθένος είναι να προχωρήσει τάχιστα η πολιτεία σε τεράστιες επενδύσεις για μια ολιστική κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών της, με την δημιουργία νοσοκομειακών εγκαταστάσεων που θα σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα πολίτη. Παράλληλα να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την παραμονής τους εντός αυτών, σε τέτοιο περιβάλλον που θα προάγει την αισθητική τους σε ύψιστο βαθμό και να καλύπτονται πλήρως από το πιο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τις εναλλακτικές θεραπείες όπως υδροθεραπεία, φυτοθεραπεια,αρωματοθεραπεια και ιαματικές θεραπείες.

Θα πρέπει τάχιστα η πολιτεία, να επενδύσει στην δημιουργία εγκαταστάσεων για την κατασκευή φαρμάκων κυρίως φυσικής προέλευσης, που είναι το ιδανικότερο και με καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Τέλος, κύριο μέλημα της πολιτείας είναι να προάγει την Υγεία των πολιτών με ελληνική -μεσογειακή  διατροφή και την καθημερινή άθληση, καθώς πολλές ασθένειες και η εν λόγω νόσος σχετίζονται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία 

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *