Σε επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου με απόδοση 4,25 προχώρησε το ελληνικό δημόσιο την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2023. Το ποσό που αντλήθηκε από την δημοπρασία είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και με απόδοση 4,01% σε σχέση με την δημοπρασία του Μαΐου όπου η απόδοση ήταν 3,97% . Σκοπός της επανέκδοσης ήταν είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης.


Στη δημοπρασία συμμετείχαν μόνο βασικοί διαπραγματευτές οι οποίοι έχουν την ανάλογη ειδική άδεια από την τράπεζα της Ελλάδος να συμμετέχουν στην πρωτογενή αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για το 2023.Η προσφορά ανήλθε σε ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου που σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει. Είναι όμως έτσι;

Το ότι συμμετέχουν μονάχα θεσμικοί επενδυτές σε τέτοιες δημοπρασίες αποτελεί ένα θέμα προς συζήτηση. Διότι αφενός με μία διευρυμένη αγορά οι προσφορές ίσως να ήταν περισσότερες. Άρα ίσως να ήταν και φθηνότερες λόγο ανταγωνισμού. Αφετέρου πρέπει το ίδιο το κράτος να έχει τους μηχανισμούς ελέγχου των προσφορών και το ίδιο να επιλέγει πάντα με διαφάνεια τον επενδυτή που το συμφέρει, εξετάζοντας το ιστορικό του, αλλά κυρίως και τις προθέσεις του, σχετικά με το ομόλογο που αυτός θα αγοράσει. Όχι να βρίσκεται υπό την ομηρία της κεντρικής τράπεζας, που  εκπρόσωπος της έχει δικαίωμα να μετέχει ακόμη και στο Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. Δηλαδή ο Γιάννης Στουρνάρας κερνάει, και ο τράπεζες πίνουν; 

Οι βασικοί διαπραγματευτές των ελληνικών ομολόγων είναι οι εξής τράπεζες:

ALPHA BANK SA, BARCLAYS BANK IRELAND PLC, BNP PARIBAS, BofA SECURITIES, EUROPE SA, CITIGROUP GLOBAL MARKETS EUROPE AG, COMMERZBANK AG, CREDIT SUISSE BANK (EUROPE) SA, DEUTSCHE BANK AG, EUROBANK SA, GOLDMAN SACHS BANK EUROPE SE, HSBC CONTINENTAL EUROPE GREECE, INTESA SANPAOLO S.p.A., JP MORGAN SE, MORGAN STANLEY EUROPE SE, NATIONAL BANK OF GREECE SA, NOMURA FINANCIAL PRODUCTS EUROPE GmbH, PIRAEUS BANK SA, SOCIETE GENERALE.

Μερικές από αυτές τις τράπεζες έχουν περίεργο ιστορικό. Άλλες είναι ανακεφαλαιοποιημένες απο δικά μας χρήματα κατά το παρελθόν, και τώρα έρχονται για να μας τα δανείσουν, άλλες ήταν μπλεγμένες σε ιστορίες με τοξικά ομόλογα, και άλλες μόλις που γλίτωσαν την πτώχευση πρίν λίγο καιρό. Άρα ίσως κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το κλειστό σύστημα που έχει εφαρμοστεί.

Είναι πολυδιαφημισμένο και θεωρείται πια ως δεδομένο από το κοινό ότι το κράτος απεγκλωβίζεται σιγά σιγά από τα μνημονιακά κατάλοιπα. Όμως οι πρακτικές μένουν ίδιες. Διότι ένα κράτος που δεν έχει δεσμούς και μνημόνια στις πλάτες του, δεν έχει ανάγκη και από δανεικά, και κυρίως από αυτούς που του χρωστάνε.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *