Η επιβεβλημένη Πράσινη Συμφωνία και οι συναφείς στόχοι της αλλά και η πράσινη ανάπτυξη εν γένει παρουσιάζονται ως απάντηση σε παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις του 21ου αιώνα που η αντιμετώπιση τους έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη, όπως η αλλαγή του κλίματος, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η αυξανόμενη ανάγκη για τροφή, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την εφαρμογή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη γεωργία.
Η χρήση των νέων βιοτεχνολογικών μεθόδων στη γεωργία έχει τεράστια δυναμική για την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς αναλύοντας την ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη θα δούμε πώς η χρήση των μεθόδων αυτών ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από την δημιουργία νέων οργανισμών μέσω γενετικών παρεμβάσεων ή την γενετική τροποποίηση φυτών και σπόρων, την ανάπτυξη νέων βιο εντομοκτόνων μικροβιακής προέλευσης και βελτιωμένων σκευασμάτων συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση των ασθενειών στις καλλιέργειες, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των φυτών, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, μειώνοντας την χρήση χημικών σκευασμάτων και εξοικονομώντας νερό.
Αυτό από μόνο του εγείρει σημαντικά ηθικά και νομικά θέματα και έρχεται να μπει στον πυρήνα της συζήτησης η αναγκαιότητα της βιοηθικής και της νομοθεσίας ως ο Έλεγχος της Τεχνολογικής Ανάπτυξης στα Εργαστήρια.
Η βιοηθική εξετάζει και αναλύει τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τον τομέα της ιατρικής, της βιολογίας, της γενετικής και γενικά με την επιστημονική έρευνα και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου, αναλύει θέματα όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη και η ασφάλεια σε σχέση με την ιατρική πράξη, την επιστημονική έρευνα στον τομέα της υγείας, τις βιοτεχνολογίες και άλλες συναφείς επιστήμες.
Στόχος της βιοηθικής είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη ηθικών προτύπων, κανόνων που να καθοδηγούν τους επαγγελματίες της υγείας, τους ερευνητές και άλλους που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, διασφαλίζοντας ότι οι επιστημονικές μελέτες διεξάγονται με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ηθικές αξίες.
Η νομοθεσία αποτελεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εν λόγω δραστηριότητες, περιλαμβάνει τους νόμους,τους κανόνες και τις διατάξεις που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα στον τομέα της υγείας, της ιατρικής και της επιστημονικής έρευνας.
Η πρόκληση που προκύπτει είναι πώς να διατηρηθεί η ελευθερία της έρευνας και η καινοτομία ενώ ταυτόχρονα να ελέγχονται οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις σε άνθρωπο και περιβάλλον. Η βιοηθική και η νομοθεσία πρέπει να συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός νομικού πλαισίου που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια αλλά και τη φυσιολογία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος σε σχέση με τις τεχνολογίες και τις επιστημονικές πρακτικές που επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου.
Κοκοσάλη Άννα Μαρία