Ως απεσταλμένη του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη το Κόσοβο. Μια επίσκεψη στα πλαίσια της διερεύνησης, για το αν το κρατίδιο πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πιο συγκεκριμένα συναντήθηκε με την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, τον υφυπουργό εξωτερικών Κρέσνικ Αχμέτι, με την αντιπροσωπεία του κόμματος “Σερβική λίστα”, όπως επίσης και με τον Σέρβο Αρχιμανδρίτη και ηγούμενο της μονής Visoki Decani, Sava Janjik. Αυτό που έχει σημασία να σημειωθεί είναι ότι όταν η απεσταλμένη της ευρωπαϊκής επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήριζε ως ιστορικής σημασίας την διαδικασία για την χώρα μας, ο πρωθυπουργός του του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι υπογράμμιζε πως όλα βαίνουν σε καλό δρόμο όντας μια δημοκρατική χώρα με την ένταξη στην Ε.Ε να είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του. Από την άλλη βέβαια η αντιπροσωπεία του κόμματος “Σερβική λίστα”, κάνει λόγο στο ανακοινωθέν του, για την χειρότερη θέση που έχουν βρεθεί οι Σέρβοι από το 1999 λόγω αντί-Σερβικών όπως  ανεφεραν ενεργειών της κυβέρνησης. 

Βαίνουν λοιπόν όλα καλώς και δημοκρατικός στο Κοσσυφοπέδιο όπως η μια πλευρά υποστηρίζει; Πληροί τελικά της προϋποθέσεις το κρατίδιο ώστε το πράσινο φώς της ένταξης στην Ε.Ε να ανάψει; Σίγουρα το συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει και έχει καθήκον  για διερεύνηση εκ βαθέων με αντικειμενικότητα και σκοπό δίκαιο ώστε να αποφευχθεί πώς σε καμία περίπτωση δεν καταπατούνται ελευθερίες και δικαιώματα ανθρώπων στην περιοχή  από καμία πλευρά. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τελικά η ένταξη υπό πολλές βάσιμες αμφιβολίες, είναι ανεκτή από την Ε.Ε. Θα τηρηθούν οι κανονισμοί αλλά και οι δεσμεύσεις;

ΑΡΧΟΣ

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *