Κωστής Χατζηδάκης: 3 στις 10.000 οι αμφισβητήσεις για τον φόρο εισοδήματος

Ο υπουργός οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης παραβρέθηκε στο 7th investGR forum: charting the future όπου κατά την ομιλία του υπεραμύνθηκε κατά του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως ανέφερε, 3 στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησαν σε αμφισβήτηση του φόρου που τους επιβλήθηκε κατά το πέρας του φορολογικού έτους. Σε 386.000 φορολογικές δηλώσεις, μόνον 122 αμφισβητούν και προχωρούν σε άλλες διαδικασίες. Κατά τον υπουργό, αυτό καταδεικνύει την αποδοχή του νέου συστήματος διότι ελάχιστοι προσέφυγαν σε αμφισβητήσεις μέσω των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Είναι σαφές πως η πολιτική διοίκηση πάντοτε βλέπει τα πράγματα υπό το πρίσμα που την βολεύει, έχει την δύναμη να νομοθετεί, και με την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα στηριχθεί η κατεύθυνση της κυβερνητικής βούλησης. Το εάν η νομιμότητα ενός νόμου έχει βασιμότητα ή εάν είναι πραγματικά δίκαιος ως νόμος χωρίς να αδικεί κανέναν πολίτη, είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μην απασχολεί και τους πολίτες που προσπαθούν να προφυλαχτούν όπως μπορούν από την επιδρομή φόρων που εφαρμόζεται τα τελευταία 14 χρόνια αποδεχόμενοι τα πάντα.

Θεωρούμε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα. Οι πολίτες προκειμένου να μην βρεθούν περισσότερο μπλεγμένοι, δεν άσκησαν τις φαινομενικές δυνατότητες ένστασης στο φόρο αλλά συναίνεσαν σκύβοντας το κεφάλι για να μην τους πάρουν περισσότερα. Αυτό το φορολογικό σύστημα κοιτά να πάρει όσα θέλει και από όπου βρει, και όχι να μοιράσει τα οικονομικά βάρη με δίκαιο τρόπο. Δεν μπορεί να νοείται ως δίκαιο το φορολογικό σύστημα που βάζει τεκμαρτούς φόρους και εισπράττει προκαταβολές της επόμενης οικονομικής χρονιάς.

Από την έλευση των μνημονίων έγινε βασικό ζητούμενο η φορολογική αφαίμαξη των φυσικών προσώπων. Κάθε άδικο που συμβαίνει αποκτά νομιμότητα διότι προέχει η εκτέλεση των δεσμεύσεων σε διεθνείς θεσμούς. Και απορεί ο πολίτης για το αν είναι ελεύθερος ή δηλοποιήθηκε εν αγνοία του. Διότι εν τέλει, οι πολίτες πληρώνουν τα δανεικά. Γιατί το κράτος δεν δανείστηκε κατευθείαν από αυτούς αντί να τους φορολογεί αλλά πήγε από οργανισμούς που δέσμευσαν το κράτος, την κυριαρχία και περιουσία  των πολιτών;

Το σωστό είναι ο πολίτης που πληρώνει να λαμβάνει και το αντίκρισμα των χρημάτων που έδωσε. Και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Έτσι, σιγά σιγά φτάσαμε υπό το καθεστώς φόβου να αποδεχόμαστε τα πάντα και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή δεν ασκήσαμε ενστάσεις. Η απάντηση σε αυτό είναι για να μην μας πάρουν κι’ άλλα. Διότι όποιος έχει το μαχαίρι έχει και το πεπόνι. Με την δυνατότητα της νομοθεσίας που τους παραδίδουμε στα χέρια τους, κάνουν ότι θέλουν σε βάρος μας.

Dimloup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *