Η βουλή σωστά μοιράζει καμπάνες σε Λ. Αυγενάκη και Θ. Φωτίου. Στον εαυτό της καμία;

Σε πειθαρχικές ποινές και μέτρα κατέφυγε ο Πρόεδρος της βουλής κατά δύο βουλευτών, οι όποιοι υπέπεσαν σε πειθαρχικά παραπτώματα το περασμένο διάστημα. Κατά του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτή Ηρακλείου, ο όποιος διαπληκτίστηκε με υπάλληλο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος όταν του απεκλείσθη η δυνατότητα επιβίβασης σε πτήση προς Ηράκλειο, λόγο του ότι προσήλθε στην πύλη επιβίβασης καθυστερημένα, και κατά της κ.Θεανώ Φωτίου, βουλευτή της νέας αριστεράς, λόγο του ότι κατά την συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, απευθύνθηκε με ανάρμοστο τρόπο κατά της υπουργού τουρισμού, κ. Όλγας Κεφαλογιάννη.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις καταπάτησης του κώδικα δεοντολογίας της βουλής, κοινού υποβάθρου με πολλές πλευρές και πτυχές. Επομένως το κοινοβούλιο θα έπρεπε να εξετάσει συλλογικά το θέμα συμπεριφοράς που έχουν τα μέλη και οι κομματικοί σχηματισμοί που το απαρτίζουν. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να εξετάσει και τον τρόπο λειτουργίας του. Αποτελεί θεσμικό ατόπημα η αντίληψη που έχει καθιερωθεί πως οι βουλευτές είναι κάτι ανώτερο από τους πολίτες ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν παροχές, ασυλίες και να λειτουργούν προς το κοινό ως αφέντες. Αυτό σε ότι αφορά την περίπτωση του κ. Αυγενάκη. Η περίπτωση του διαπληκτισμού Φωτίου-Κεφαλογιάννη είναι κάτι πιο σύνθετο που προκύπτει από την παρατήρηση του γεγονότος.

Από την μια πλευρά έχουμε μια διορισμένη υπουργό (ασχέτως από το αν μετέχει στο σώμα της βουλής και αυτή ως εκλεγμένη) η οποία, με αμετροέπεια παίζει τον ρόλο του προέδρου προς το σώμα στο οποίο προσέρχεται για να δώσει αναφορά ως προς την εκτέλεση της νομοθεσίας που έλαβε εντολή να εφαρμόσει. Η υπουργός και βουλευτής μπερδεύει τις ιδιότητες της και τοποθετείται ως κομματικό στέλεχος και μόνον. Ούτε καν ως βουλευτής. Από την άλλη πλευρά έχουμε ένα προεδρείο που δέχεται αυτήν την έκπτωση και το μπέρδεμα των θεσμικών ρόλων και μη, από την υπουργό και επικροτεί την παρεμβολή που γίνεται στον ρόλο του. Παρόμοια γεγονότα βλέπουμε συνεχώς στις συνεδριάσεις της βουλής και των επιτροπών της. Σε ότι αφορά την κ. Φωτίου, ορθά έλαβε την επίπληξη διότι ακολούθησε την θεσμική έκπτωση και τοποθετήθηκε με απρεπή τρόπο εντείνοντας την ένταση.

Οφείλουμε να αναφέρουμε τον λόγο που συμβαίνουν αυτά τα μπερδέματα που δεν είναι άλλος από την καταστρατήγηση του άρθρου 26 του συντάγματος που ορίζει την διάκριση των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Επομένως η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να απαρτίζεται από τα ίδια φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως λειτουργούν με μια ιδιότητα κατά το συμφέρον μιας άλλης που μπορεί να φέρουν. Επί της καταστρατήγησης του συντάγματος βλέπουμε τους διορισμένους υπουργούς και τον πρωθυπουργό να συμμετέχουν και ως εκλεγμένοι βουλευτές στην βουλή. 

Εκτός αυτού κατευθύνουν με κομματικές γραμμές και δια της εκτελεστικής ιδιότητας τους την νομοθεσία, που αποτελεί αρμοδιότητα του νομοθετικού σώματος, ενώ παράλληλα εμπλέκονται πλαγίως και στην δικαστική εξουσία. Όλο αυτό το μπάχαλο δημιουργεί και συντηρεί το κομματικό σύστημα εξουσίας που αναγκάζει τους πάντες σε σιωπή και κομματική πειθαρχία, άσχετα από το αν οι επιπτώσεις του είναι επιβλαβείς για την πολιτεία.

Με αυτά τα θεσμικά βραχυκυκλώματα έχουμε φτάσει σε ένα παρα φύσιν κομματικό σύστημα διοίκησης που μοναδικό ζητούμενο για όλους είναι η διατήρηση του μέσω της πλάνης των πολιτών. Επ αυτού, δεν ακούγεται αντίδραση για τα βραχυκυκλώματα από καμία παράταξη και ούτε τις ενοχλεί. Σαφώς, το κοινοβούλιο θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία ολικής εξέτασης για τον τρόπο που λειτούργει, που κινείται ως σώμα, και κυρίως να διευθετήσει το σοβαρό θέμα της σύστασης του σε σώμα, επισήμως με ΦΕΚ. Θα πρέπει να λάβει συλλογική παρατήρηση γι’ αυτό μέσω άλλων θεσμικών οργάνων της πολιτείας. Κάτι που δεν έχει συμβεί ουδέποτε και αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπτωση που κάνουν οι πολίτες προς την βουλή και σε άλλα θεσμικά όργανα ελέγχου της πολιτειας. 

Θα το αναφέρει κάποιος βουλευτής αυτό; Σαφώς όχι. Επί του παρόντος οι πολίτες εφαρμόζουν νομούς που τους θεσπίζει ένα χωρίς υπόσταση άυλο φάντασμα. Πως μπορεί να μοιράζει ποινές το προεδρείο επειδή κάποιο μέλος προσέβαλε το σώμα ενώ δεν υπάρχει καν σύσταση του σώματος; Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η αυλή το βλέπει. Όταν το δει και ο κόσμος θα είναι αργά και για την αυλή αλλά και για τον ράφτη.

 DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *