Στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου The Upfront Initiative βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με θέματα ισότητας, συμπερίληψης και ορατότητας για την κοινωνία της Ελλάδας. 


Πιο συγκεκριμένα ανέφερε στον Γιώργο Καπουτζίδη ότι: “Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Και κατ’ εξοχήν τα ζητήματα των δικαιωμάτων, εξ ορισμού είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κατά κανόνα τους λίγους. Και όταν οι φιλελεύθεροι στοχαστές του 18ου ή του 19ου αιώνα άρχισαν να επεξεργάζονται τις έννοιες της ευνομούμενης Δημοκρατίας με πιο αναλυτικό τρόπο, πάντα επεσήμαναν έναν κίνδυνο: Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη Δημοκρατία να ανεχθεί την τυραννία της πλειοψηφίας, γι’ αυτό και τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές. Και γι’ αυτό και πρέπει να νομοθετούμε, για να προστατεύσουμε και τον έναν ή την μια, εάν αυτό χρειάζεται να γίνει. Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε”.

Αναρωτιέμαι όμως τώρα… Τι εννοούμε τελικά με τον όρο Δημοκρατία; Οι αρχές της Δημοκρατίας δεν οφείλουν να σέβονται, να προστατεύουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και την ισότητα όλων ενώπιον του νόμου; ή μήπως έχει αλλάξει και δεν το έχουμε καταλάβει; 

Α ξέχασα.. ζούμε στην Ελλάδα. Όπου κάνουμε λόγο για δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά στην πραγματικότητα, έχουμε δει ουκ ολίγες φορές στην λήψη των αποφάσεων να συμμετέχουν μόνο οι λίγοι για όλο το σύνολο. Αποφασίζουν οι “μεγάλοι” για εμάς χωρίς εμάς. Παρόλα αυτά η μειοψηφία τυραννάται από τους πολλούς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ναι έχει λογική.. Αν δεν είναι Δημοκρατία αυτό τότε τι; Την τελευταία τετραετία από τις εκλογές του 2019 και μετά, η κυβέρνηση εφάρμοσε διάφορες πολιτικές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως οικονομία, υγεία, εκπαίδευση και μετανάστευση, οι οποίες μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έφεραν στο σύνολο, ασχέτως που οι αρμόδιοι υπουργοί ισχυρίζονται το αντίθετο. 

Και εδώ αναρωτιέμαι είχαμε εμείς λόγω πάνω στα μέτρα που πάρθηκαν, μας ρώτησαν, είπαμε την άποψή μας ή απλά αναγκαστήκαμε να δεχτούμε τα όσα μας είπαν. Μάλιστα όσοι αντέδρασαν και δεν δέχτηκαν να ακολουθήσουν τις “εντολές “ απολύθηκαν, περιθωριοποιήθηκαν, τους στερήθηκε η πρόσβαση από βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Πχ υγεία, εκπαίδευση…

Αυθαίρετες και χωρίς την συναίνεση του λαού αποφάσεις καθημερινά, περιορισμός των ελευθεριών των πολιτών, εξουσία μέσω της βίας και καταστολής. Κοινώς δικτατορία..

Η πραγματικότητα είναι όμως άλλη. Σε ένα αληθινό κράτος δικαίου, η Δημοκρατία αποτελεί θεμελιώδη αρχή  και αξία στην κοινωνία. Η λεξη Δημοκρατία σημαίνει <<Κρατείν τω Δήμω>>. Η εφαρμογή των νόμων υλοποιείται ύστερα από δημοψήφισματα στα οποία μετέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως. Η εξουσία πηγάζει από τον πολίτη, ασκείται από τον πολίτη, υπηρετεί τα συμφέροντα του και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν ψηφοφορίας των πολιτών. Οπότε στην ουσία η δημοκρατία δεν είναι ένα πολίτευμα με διαφορετικές παραλλαγές ή ένα όνομα προς χρήση κάποιου κόμματος π.χ. Νέα Δημοκρατία αλλά είναι η εκτελεστική εξουσία των δημοκρατικών αποφάσεων που πηγάζει από τους πολίτες. 

Κλειώ

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *