Την πορεία εφαρμογής των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας ανέφερε και ανέλυσε  υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός αναφέρει ότι τα νέα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί αλλά και ότι έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Στην συνέχεια παρουσίασε εκ νέου τέσσερα καινούργια μέτρα που είχαν προαναγγελθεί όπως είναι η μείωση των προμηθευτών στις υπεραγορές προς όφελος του καταναλωτή, το πλαφόν στο μικτό κέρδος του μητρικού γάλακτος, η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων όπως επίσης και οι καθαρές τιμές στα νωπά προϊόντα.

Ο κ. Σκρέκας έκανε μια ωραιοποιημένη αναφορά στα καρτέλ αναφέροντας τα ως “κατεστημένες πρακτικές και δυσλειτουργίες” αναγνωρίζοντας επιτέλους το προ δεκαετιών προβλημα. Οι εν λόγω “κατεστημένες πρακτικές” που διαμορφώνουν τις τιμές πώλησης από τον παραγωγό μέχρι και στα ράφια στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην κοινωνία και δη στον καταναλωτή, που στο τέλος είναι εκείνος που επωμίζεται όλο το βάρος. Ο Έλληνας καταναλωτής εκτός του ότι χάνει το εισόδημα του λόγω της ακρίβειας, κάνει περικοπές από άλλες υποχρεώσεις που έχει, ενδεχομένως και από την ψυχαγωγία του, ώστε να τα καταβάλει στα καθημερινά του έξοδα που γίνονται όλο και μεγαλύτερα. 

Τα καρτέλ κινούν τα νήματα της αγοράς σκοτώνοντας τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να μην αφήνουν περαιτέρω ευκαιρίες να κάνουν την εμφάνιση τους. Θύματα των Συντεχνιών αυτών δεν είναι μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις, ακόμα και οι παραγωγοί. Τα καρτέλ ζητούν όλο και φθηνότερα τα προϊόντα από τους παραγωγούς προς όφελος των ιδίων, καθώς είναι προτιμότερο γι’ αυτούς να κατεβάσει την τιμή ο παραγωγός παρά να την αυξήσει το κατάστημα που εμπορεύεται τα αγαθά εκείνα, χωρίς να είναι σαφές ότι θα συμβεί μόνο η μία κινηση, είτε περικοπή είτε αύξηση. Ενίοτε συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το καρτέλ να “πνίγει” λόγο μεγέθους και παράνομων πλεονεκτημάτων που διαθέτει, τον ανταγωνιστή καταστηματάρχη και τον παραγωγό, τόσο ώστε κανείς από τους δυο να μην μπορεί να ενδώσει σε μία εμπορική αναβάθμιση εξοπλισμού και γνώσεων. Όταν τα καθαρα κέρδη είναι λιγότερα από τις ανάγκες, τότε δεν έχει κανείς περιθώριο να προβεί σε μία δαπανηρή επένδυση και εξέλιξη της επιχείρησης του.

Οι δηλώσεις του υπουργού θεωρούνται κενές περιεχομένου καθώς σε αυτό το πρόβλημα των Συντεχνιών έχει συμβάλει και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν έχει κάνει λήψη μέτρων τα προηγούμενα ή και τα τωρινά χρόνια διακυβέρνησης της, τα  οποία θα περιορίζουν την δραστηριότητα των συντεχνιών. Βέβαια μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών καθώς και εκείνες ήταν ανίκανες να νομοθετήσουν απέναντι στα καρτέλ. Όπως και να ‘χει είναι μία μάστιγα που επιβάλλεται σε όλο το εμπόριο και πρέπει να ληφθούν ορθά και δίκαια μέτρα ώστε να περιοριστεί η δράση της.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να δημιουργηθεί ένας αγορανομικός νόμος ο οποίος θα ρυθμίζει το ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων ανάλογα πάντα τα έξοδα τους ώστε να είναι κερδοφόρες, χωρίς να ζημιώνει πρόσθετα τον καταναλωτή. Παράλληλα ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχθεί τόσο στην παραγωγή όσο και στην αρτιότερη πώληση των προϊόντων του. Πρέπει να καλύπτει επαρκώς την ζήτηση χωρίς την κατασπατάληση πόρων. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στον παραγωγό να παράγει περισσότερα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τιμή που θα πουλήσει θα είναι χαμηλή, με τον φόβο να μείνει το εμπόρευμα στην αποθήκη του. Το ζητούμενο είναι μία μεσότητα ανάμεσα στην παραγωγή και την ζήτηση, στις τιμές της αγοράς και στα οικονομικά στοιχειά των επιχειρήσεων, είτε είναι παραγωγικές είτε είναι επιχειρήσεις εμπορίου. 

Όπως όλα στη χώρα αυτή, έτσι και το εμπόριο πρέπει να ελέγχεται από αδέκαστα όργανα ελέγχου τα οποία θα διασφαλίζουν την τάξη και την ομαλή λειτουργία του αντικειμένου τους από διάφορους νομικούς οδούς και με πλήθος τρόπων  διεξαγωγής ελέγχων. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε το κόστος παραγωγής να μην απορροφά το κέρδος από την τιμή πώλησης του προϊόντος. Έτσι μία επικερδής επιχείρηση θα είναι δείγμα έμπνευσης και για νέες εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις. Αυτήν την στιγμή όμως κύριο μέλημα του κράτους είναι η είσπραξη φόρων με μία πληθώρα ευφάνταστων τρόπων για την συλλογή τους και όχι η ορθή ρύθμιση της αγοράς.

ΟΚΟ

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *