Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα, προς τον υπουργό Εθνικής οικονομίας και οικονομικών.


Στην ερώτηση του επισήμανε ότι, η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε έσοδα πάνω από 7 δισ ευρώ το 2023 για τις τράπεζες χωρίς να έχουν δοθεί επιπλέον δάνεια. Στα έσοδα αυτά, που όμως οφείλονται μόνο στην αύξηση των επιτοκίων, προστίθενται και τα αυξημένα έσοδα από τραπεζικές προμήθειες, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές ακόμη και μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε.

Πράγματι, όσοι διατηρούν επαφή με το τραπεζικό σύστημα, έχουν διαπιστώσει ότι χρεώνονται υψηλές και πανομοιότυπες προμήθειες ανά τράπεζα. Ιδίως τα τελευταία χρόνια πλήθος συναλλαγών που πραγματοποιούμε είτε στο γκισέ των τραπεζών είτε μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής, δεν γίνονται από επιλογή, αλλά στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στο πλαίσιο των επιτοκίων καταθέσεων που όλως τυχαίως διαφοροποιούνται ελάχιστα (εάν όχι καθόλου) ανά τράπεζα.

Σαφώς οι τράπεζες δεν είναι οι μόνες παραβατικές επιχειρήσεις στη χώρα, όμως ασκούν οικονομική λειτουργία εμφανιζόμενες ως δημόσιες υπηρεσίες, με την έννοια τουλάχιστον του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει η λειτουργία τους και της αντανακλάσεως τους στην εθνική οικονομία (για το λόγο αυτό, άλλωστε, διασώθηκαν πολλάκις με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων). Στο σύστημα λειτουργίας των τραπεζών, θα έπρεπε να προάγεται, η δημιουργία αμφίδρομων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους. Αυτή μάλιστα η δυνατότητα της τράπεζας να επεμβαίνει σε ουσιώδεις περιουσιακές υποθέσεις του κάθε πελάτη της, προσφέροντάς του οικονομικές και άλλες διευκολύνσεις, προϋποθέτει από τη φύση της σχέση συνεργασίας. Αυτή η συνεργασία θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός και μοναδικός σκοπός όλων των τραπεζών, γεγονός που σίγουρα δεν συμβαίνει σε καμία από τις τράπεζες στη χώρα.

Για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, έχουν σημειωθεί καταγγελίες, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα κλάδο  με χαρακτηριστικά συντεχνίας, στον οποίο ο ανταγωνισμός δεν δουλεύει, η ποιότητα των υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλή, τα κέρδη τους είναι υπέρογκα και οι εργαζόμενοι είναι σε επισφάλεια σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν στον Έλληνα πολίτη. Το Ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε μια έρευνα εξέτασης αυτού του φλέγον ζητήματος. 

Παρόλα αυτά η πιο ορθή λύση είναι η δημιουργία ενός υγιούς αμιγώς Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα συνάπτει σχέσεις συνεργασίας με τους Έλληνες πολίτες, βοηθώντας τους να ανελιχθούν και όχι εμποδίζοντας τους. Ακόμη, σημαντική είναι η δόμηση μιας Κεντρικής τράπεζας που θα ανήκει στο Έθνος και θα κατευθύνεται από την  πολιτική εξουσία της χώρας, η οποία θα εκτελεί την βούληση του πολίτη, νομότυπα και με ορθή διαχείριση, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη όλων των επιχειρηματιών αλλά και την ίση κατανομή του πλούτου σε όλους.

Σαφώς, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ελέγχεται από μια Κεντρική τράπεζα που θα ανήκει στο ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ.

Κλειώ 

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *