‘’Υπερψηφίστηκαν’’ οι ανησυχίες του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά την δικαιοσύνη που σκεπάζει την δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Η υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ έχει μείνει άλυτη και ανενεργή απο το 2021 όταν έγινε η δολοφονία του.


Εξέφρασαν επίσης προβληματισμό για την πίεση, ψυχολογική και σωματική, που δέχονται οι δημοσιογράφοι από αξιωματούχους όλων των ειδών της εξουσίας επειδή απλά δεν συμμορφώνονται στα ‘’ιδανικά’’ του  εκάστοτε εντολέα. Οι απεσταλμένοι των χωρών  εξέφρασαν ανησυχίες για τα κριτήρια χορήγησης επιδοτήσεων στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και την άνιση κατανομή τους, καθώς και για την αντικειμενικότητα του ΕΣΡ και της τηλεόρασης.  

Στον θεσμό της δημοσιογραφίας τείνει να αλλοιωθεί ο ρόλος της και να χαθεί το κύρος της, καθώς τα ΜΜΕ δεν προβαίνουν στην ενημέρωση του κόσμου αλλα στην καθοδήγηση του. Τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της άδικης φορολογίας τους, στέλνονται στα ταμεία των καναλιών από την κυβέρνηση, για να διαμορφώνουν την γνώμη των ανθρώπων κατά το όπως την εξυπηρετεί την κάθε στιγμή. Διαδικασίες οι οποίες δεν γίνονται στην επιφάνεια της δημοσιότητας αλλά ούτε και της δικαιοσύνης. Στο διαδίκτυο μία ψευδής είδηση απορρίπτεται ή τουλάχιστον συνοδεύεται με αρκετές προειδοποιήσεις πριν ο υποψήφιος  αναγνώστης την αφομιώσει. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την τηλεόραση καθώς το σύστημα φιλτραρίσματος εθελοτυφλεί κατά το δοκούν. 

Τέτοιες σοβαρές κατηγορίες στην Ευρωβουλή δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν εφόσον δεν θα υπήρχαν οι αντίστοιχες αποδείξεις. Οι αποδείξεις όμως δεν βρίσκονται μόνο στα χέρια των αντιπροσώπων, αλλα καθημερινά παραδείγματα μπορεί να βρει ο καθένας νοήμων άνθρωπος. Μαρτυρίες για την καθοδήγηση των δημοσιογράφων αναφέρουν και  οι ίδιοι ακόμη και σε ζωντανές μεταδώσεις.

Είναι θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση. Ειναι υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης να παρέχουν αληθή και σαφή πληροφόριση στους πολίτες. Όμως οπωσδήποτε πρέπει να είναι υπό την στενή παρακολούθηση των θεσμών και της δικαιοσύνης, ωστε να προάγουν την αλήθεια ύστερα από αλλεπαληλους ελέγχους. Δεν δύναται να νοείται χειραγώγηση του πληθυσμού από τα κανάλια. Κάτι τέτοιο χρήζει ανησυχίας και άμεσης εξέτασης. Ο ακροατής πρέπει να σχηματίζει μόνος του τη γνώμη του απέναντι στα ζητήματα που προβάλλονται. Η ενημέρωση των ανθρώπων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς διαμορφώνει συνειδήσεις. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο όπλο της ανθρωπότητας. Η δικαιοσύνη οφείλει ρητά  να εποπτεύει όλες εκείνες τις διαδικασίες  πληροφόρησης, την έκδοση αδειών των καναλιών, καθώς και την άρση τους όταν αυτά δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών. 

Οκο

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *