Στη φετινή σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ένα κεντρικό θέμα που κατέλαβε την προσοχή, ήταν η ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις πολιτικές ηγεσίες.


Αντιμετωπίζουμε έναν κόσμο που είναι ολοένα και πιο κατακερματισμένος, με παλιούς και νέους κινδύνους, όπως η αύξηση των συγκρούσεων, η οικονομική αβεβαιότητα και η ψευδής πληροφόρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια, συνεργασία, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αξιοποιηθεί ως θετική κινητήρια δύναμη για την οικονομία, ενώ παράλληλα απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού του έργου.

Η παρατήρηση περί έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών στις πολιτικές διοικήσεις αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για τη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης και τη σχέση της με τον πολίτη. Είναι αναγκαίο να εξεταστεί αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης ως ένα σύνθετο φαινόμενο, που συνδέεται με διάφορες πτυχές της κυβέρνησης.

Οι πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι για αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά τα αποτελέσματα των δράσεων και της πολιτικής που υιοθετούν οι ίδιες οι διοικήσεις. Η συγκρότηση και εφαρμογή σχεδίων που αντίκεινται στη βούληση των πολιτών οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα απρόσμενων πολιτικών επιλογών, έλλειψης διαφάνειας ή ακόμη και παρατυπιών.

Επιπλέον, η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής απαιτεί από τις διοικήσεις να αναγνωρίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους. Η εφαρμογή διαφανών και δημοκρατικών διαδικασιών, ο διάλογος με τον πολίτη και η εκτέλεση των αποφάσεων του είναι βασικά στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην πολιτική αναγνώριση της διοίκησης από τους πολίτες.

Τέλος, η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και η εφαρμογή πολιτικών που αντανακλούν λύσεις στις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών, αποτελούν καίρια βήματα για την ανασύνθεση της σχέσης μεταξύ των διοικήσεων και του πολίτη.

Η υλοποίηση της δημοκρατίας δεν περιορίζεται μόνο στο να ακούγονται οι φωνές των πολιτών μέσο μιας ψηφοφορίας κάθε 4 χρόνια, αλλά στην ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν. Οι πολίτες περιμένουν όχι μόνο να διοικούνται, αλλά και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η δημοκρατία απαιτεί την δημιουργία των συνθηκών και την οργάνωση των διαδικασιών που χρειάζονται, για την έκφραση των επιλογών των πολιτών για την πολιτεία τους.  Η διοίκηση είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και να συντονίζει τους μηχανισμούς που έχουν οργανωθεί για αυτόν τον σκοπό. 

Η αρπαγή και η κατάχρηση των ψήφων από τους πολιτικούς, οι οποίοι λειτουργούν ως αντιπρόσωποι και όχι ως εκπρόσωποι  των πολιτών, έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης  όπου φαντάζει απαραίτητη για την ολοκλήρωση των όποιων σχεδίων τους. Η δημοκρατία όταν εκτελείται ορθά δεν τίθεται κανένα θέμα εμπιστοσύνης.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *