Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε ομιλία σε συγκέντρωση πολιτών στο Γαλάτσι, στην οποία αναφέρθηκε σε πολλά θέματα, με πρώτο ανάμεσα τους το πρόβλημα της ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αναφέροντας το ως “τέρας” της απληστίας. Επίσης, δήλωσε ότι θα πολεμήσει εναντίον όσων εκμεταλλεύονται τη χρόνια αδυναμία της αγοράς και υπερχρεώνουν τους καταναλωτές.
Το κομμάτι που ξεχωρίζει είναι η δήλωσή του: “Δεν θα ανεχτώ τον πληθωρισμό της απληστίας. Και έχω πει πολλές φορές ότι το κράτος έχει τη δύναμη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βάλει την αγορά σε τάξη.” Με αυτήν τη δήλωση, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει τη δέσμευση του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αναφέροντας τη δυνατότητα του κράτους να επιβάλλει την τάξη στην αγορά μέσω ελεγκτικών μηχανισμών.
Στα παραπάνω λεγόμενα του πρωθυπουργού, υπογραμμίζεται η αντίφαση με το γεγονός, ότι αναφέρεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη δύναμη του κράτους για τη ρύθμιση της αγοράς. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτοί οι μηχανισμοί υπήρχαν και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του το 2019. Ωστόσο, η ουσιαστική αποτυχία τους να λειτουργήσουν αποτελεί καίριο στοιχείο της παρούσας κατάστασης.
Η αισχροκέρδεια που παρατηρείται στην αγορά και που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη λειτουργίας των μηχανισμών ελέγχου, αποτελεί έναν άμεσο και σοβαρό προβληματισμό. Αν και οι μηχανισμοί υπάρχουν νομικά, η ανίσχυρη εφαρμογή και η ανεπάρκεια σε συγκεκριμένες πτυχές τους, επιτρέπει στην αισχροκέρδεια να εκδηλώνεται ελεύθερα.
Το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται επί του παρόντος, φαίνεται να αφήνει κενά και περιθώρια για την εμφάνιση συντεχνιών, γνωστών και ως καρτέλ. Η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, διαμορφώνει ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το σύστημα προς όφελός τους, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τους καταναλωτές.
Αδιαμφισβήτητα, η διατροφή αποτελεί ένα θεμελιώδες μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, επηρεάζοντας την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ωστόσο η αδυναμία των κυβερνήσεων στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών στα βασικά είδη διατροφής, αναδεικνύει ένα κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το οποίο σαφώς αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί άμεση δράση.
Μία προσέγγιση αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι μέσω θέσπισης αποτελεσματικών ρυθμίσεων για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών, με στόχο τη διατήρηση της προσιτότητας των βασικών τροφίμων. Η δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών παρακολούθησης των τιμών και η διαφάνεια στις αλυσίδες προμήθειας, είναι κρίσιμες για τον εντοπισμό προβλημάτων και τη λήψη έγκαιρων μέτρων.
Ένα δομημένο κράτος δεν είναι αυτό που απλά βγάζει νόμους κατά της αισχροκέρδειας ή οποιουδήποτε προβλήματος ενδεχομένως να έχει. Ένα δομημένο κράτος φροντίζει να εφαρμόζει τους νόμους μέσω των μηχανισμών του, όπου υπάρχει ανάγκη να τους αναθεωρεί και να τους ενδυναμώνει, προκειμένου να αποτρέπεται η ασέλγεια στην αγορά και να διασφαλίζεται η δίκαιη λειτουργία του οικονομικού συστήματος.
Κοκοσάλη Άννα Μαρία