Εγκαινιάστηκε στο μουσείο Χουνάν στην πόλη Τσανγκσά της Κίνας η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».


Η έκθεση περιέχει περισσότερα από 170 εκθέματα, τεχνουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, που προέρχονται από 14 ελληνικά μουσεία και συλλογές. Μετά την παρουσίασή της στο Hunan Museum (το οποιο θα φιλοξενεί την έκθεση έως 18 Μαΐου 2024) θα ταξιδέψει στο Nanjing Museum στην Nanjing (Ιούνιος έως Νοέμβριος 2024), ενώ θα ακολουθήσει το Capital Museum στο Πεκίνο (Δεκέμβριος 2024 έως Μάιος 2025).

Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας την χρονιά που μας πέρασε, όπου σύμφωνα με αυτό, πέντε μεγάλα Δημόσια μουσεία της χώρας μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαιου (ΝΠΔΔ).

Τι σημαίνει όμως επί της ουσίας αυτή η μετατροπή, τα πέντε αυτά μουσεία δεν θα διοικούνται πλέον αποκλειστικά από διευθυντές αρχαιολόγους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά από μικτά διοικητικά συμβούλια που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού χωρίς την προϋπόθεση να είναι αρχαιολόγοι. Επίσης, τα ίδια τα μουσεία θα διαχειρίζονται τους πόρους που εισπράττουν από εισιτήρια, πωλητήρια, εκδηλώσεις κτλ., και μέσω αυτών προβλέπεται να αυτοχρηματοδοτούνται .

Επιπλέον, θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να δανείζουν και να δανείζονται έργα με 25 ετή διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης, αλλά και να ιδρύουν παραρτήματα τους σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να εκθέτουν μακροπρόθεσμα κάποιες από τις συλλογές τους.

Είναι γεγονός, ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός αποτελεί έναν από τους πιο επιδραστικούς και αξιοσημείωτους πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι πρόγονοι μας Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης , ο Σωκράτης, ο Πλάτων και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της φιλοσοφικής σκέψης. Ο διάλογος, η λογική και η αναζήτηση της αλήθειας αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά που επηρέασαν τον δυτικό τρόπο σκέψης. Η αρχαία Ελλάδα έχει προσφέρει κορυφαία έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής. Μαρμάρινα αγάλματα και όχι μόνον κοσμούν δεκάδες μουσεία σε όλο τον πλανήτη απαράμιλλης αισθητικής. Η ιδέα της Δημοκρατίας προέκυψε στην αρχαία Ελλάδα, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό πολιτικό σύστημα, που θεμελίωσε την έννοια της Πολιτείας. Η αξία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού διαρκεί και θα διαρκεί στο διηνεκές, διότι πρόκειται για μια πλούσια και πολυσήμαντη κληρονομιά, που σχημάτισε τα θεμέλια των σύγχρονων πολιτισμών.

Ωστόσο στις μέρες μας, η απαξίωση του πολιτισμού και της ιστορίας μας από τις κυβερνήσεις εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως με το απερίσκεπτο αυτό νομοσχέδιο του δανεισμού της περιουσίας που ανήκει σε όλους εμάς εξ αδιαιρέτου. Είναι απαράδεκτο τα εκθέματα να γυρίζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων και οικονομικών συμφωνιών. Πρέπει να παραμένουν στην χώρα μας και αυτοί που ενδιαφέρονται για να τα θαυμάσουν να έρχονται στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην οικονομία της χώρας μας. Αυτό που πρέπει να ταξιδεύει είναι μόνο η φήμη τους.

Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη για δημιουργία επαρκών υποδομών όπως μουσειακοί χώροι και προσωπικό ανασκαφών. Η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει σε αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να διατηρήση και να προβάλλει ουσιαστικά τον Ελληνικό πολιτισμό.

Τέλος, επισημαίνεται η ανεπαρκής ενσωμάτωση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας μας σε αντίθεση με άλλες χώρες στον πλανήτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς αυτό μας έχει οδηγήσει σε έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης της ίδιας μας της ιστορίας.

Η ανάδειξη και προστασία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού απαιτεί αφοσίωση, εκπαίδευση και ουσιαστική χρηματοδότηση. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της κληρονομιάς, την ενίσχυση της περηφάνιας και συνειδητοποίησης της σημασίας αυτού του μεγάλου πολιτισμού. Η προβολή του πρέπει να γίνεται με σεβασμό και θαυμασμό, διατηρώντας την αξιοπρέπεια του πολιτισμού, προωθώντας τον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *