Πρόσφατη  έρευνα έδειξε ότι η έκθεση σε πάρκα, δέντρα και άλλους χώρους πρασίνου μπορεί να επιβραδύνει τους ρυθμούς με τους οποίους γερνούν τα κύτταρά μας. Σαφώς άνθρωποι που ζουν σε πράσινες γειτονιές είναι ιδιαίτερα ευνοημένοι στην σωματική και ψυχική τους υγεία.


Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Guardian, από την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment, διαπιστώθηκε  ότι οι άνθρωποι που ζούσαν και ζουν σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο είχαν μεγαλύτερα τελομερή, (Τα τελομερή είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων και έχουν βασικό ρόλο την προστασία της ακεραιότητας τους), και σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βραδύτερη γήρανση.

Σαφώς  η ποιότητα του τρόπου ζωής επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα αποικοδόμησης των τελομερών και τη διαδικασία γήρανσης μας, όπως δήλωσε ο Άαρον Χιπ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο North Carolina State και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Δεν αρκεί όμως μόνο το πράσινο όπως σημείωσε ο Χιπ.  Οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε πράσινες γειτονιές που μαστίζονταν επίσης από ρύπανση και διαχωρισμό δεν είχαν μακρύτερα τελομερή από ό,τι παρόμοιες κοινότητες με λιγότερο πράσινο. «Το πράσινο εξακολουθεί να έχει σημασία», είπε. «Αλλά σημασία έχει να φτάσουμε πρώτα στο σημείο όπου οι άνθρωποι θα έχουν το χρόνο και το χώρο να βγαίνουν έξω και να απολαμβάνουν τους χώρους πρασίνου».

Γεγονός που δεν υφίσταται στις σημερινές πόλεις, μιας και οι ανεξέλεγκτοι ρυθμοί ζωής, η αυξημένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η κατασπατάληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η ασφαλτοδρόμηση των πόλεων, έχουν δημιουργήσει έναν γκρίζο πλανήτη που μόνο χαρούμενους και υγιείς κατοίκους δεν μπορεί να έχει. Ποιες πόλεις σήμερα είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με ένα πολεοδομικό σύστημα δικαίου;

Εξαρχής ο σχεδιασμός  των πόλεων είχε ως βασικό στόχο τη θέσπιση κανόνων για την ορθολογική εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων, για τις κατηγορίες χρήσεων γης, για τη δημιουργία κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων. Σημαντικό λοιπόν είναι να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο κανόνων, που αφορούν την δόμηση με ολιστική θεώρηση, με στόχο την μέριμνα, πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον λόγω αυθαίρετης δόμησης του.

Σαφώς για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, ελάχιστη σημασία έχει το μέγεθος της  πόλης και το ζήτημα δεν είναι μόνο η καινοτομία σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση ή την εμφύτευση περισσότερων δέντρων στα μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα. Μείζονος σημασίας είναι να υπάρξει καινοτομία στην άσκηση πολιτικής και στη διακυβέρνηση για την αλλαγή νοοτροπίας, γεγονός που θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις μικρότερες πόλεις. Μια μικρή πόλη θα μπορούσε να είναι η απόδειξη για το πώς η κοινωνική καινοτομία μιας μικρής κοινότητας μπορεί να είναι παράδειγμα για την επίτευξη στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κλειώ 

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *