Η απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει διαγωνισμό για την εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρία των εργασιών υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτων στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση καθηκόντων και εισπραξης δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες.


Τον έλεγχο των ταμείων και της εισόδου θα τον ασκούν ιδιώτες, χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, έναντι του ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υπηρεσίες όπως η έκδοση , η ακύρωση εισιτηρίων και η υποδοχή των επισκεπτών στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, παρέχονται έως σήμερα από κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι άδικο το γεγονός, το κράτος να επιδεικνύει ασέβεια στην πολιτιστική μας κληρονομιά δίνοντας τη διαχείριση των εσόδων από αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας, αντικατοπτρίζοντας την ιστορία, τον πολιτισμό, και την τέχνη της χώρας μας. Η ανεύθυνη διαχείριση αυτών των χώρων από μη εξειδικευμένους φορείς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες απώλειες.

Το κράτος, ως εκπρόσωπος της κοινωνίας, έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την προστασία και τη σωστή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς για το κοινό καλό. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν πρέπει να θεωρείται απλώς πηγή εσόδων. Η ανάγκη για κρατική διαχείριση αναδύεται ως ο προτιμώμενος δρόμος για την εξασφάλιση της διαφύλαξης των αρχαιολογικών μας χώρων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν κοινή πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο έχει διαμορφωθεί από τις προηγούμενες γενιές για τις επόμενες. Η διαχείρισή τους από το κράτος εξασφαλίζει ότι οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για την ανάδειξη του πολιτισμού και όχι για το κέρδος ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η επιμέλεια αρχαιολογικών χώρων απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και συνεχείς επενδύσεις σε προγράμματα συντήρησης. Το κράτος έχει την ικανότητα να παρέχει αυτούς τους πόρους, ενώ ιδιωτικές εταιρείες ενδέχεται να έχουν στόχο τον αυτοσκοπό και το κέρδος. Η αναγνώριση των αρχαιολογικών χώρων ως δημόσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά ενισχύει την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό των πολιτών έναντι της ιστορίας τους. Η κρατική διαχείριση εξασφαλίζει ότι τα έσοδα από αυτούς τους χώρους διοχετεύονται πίσω στη διατήρηση και την εκπαίδευση, εξυπηρετώντας έτσι τον σκοπό της διατήρησης του ιστορικού μας πλούτου.

Το κράτος, ως εκπρόσωπος της κοινωνίας, έχει το χρέος να διασφαλίσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι προσφέρονται στους πολίτες ως πηγή γνώσης, ενθύμησης και περηφάνιας. Η διαχείριση αυτών των χώρων από το κράτος αντανακλά τη δέσμευση για τη διασφάλιση και ανακατασκευή για τις μελλοντικές γενιές.

Συνοψίζοντας, η κρατική διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί τον πυλώνα για την προστασία και την αξιοποίηση αυτών των μοναδικών έργων. Η συνειδητοποίηση των πολιτών για τη σημασία αυτής της διαχείρισης είναι ουσιώδης για την δημιουργία ενός μηχανισμού ανοικοδόμησης ώστε να επανέλθουν οι χώροι αλλά και τα κτίρια στο κύρος και το κάλλος που αξίζει στον πολιτισμό μας.

Κοκοσάλη Άννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *