Ηγέτες και ηγέτιδες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τη δράση για το κλίμα, με την οποία ξεκίνησε η 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), ένας εξ΄αυτών και ο πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας το περασμένο διάστημα αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές και τις πρωτοφανείς πλημμύρες, αλλά και στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ,αναγνωρίζοντας τα οφέλη για μια ταχύτερη μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ανθρακα, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας μειώνοντας την χρήση άνθρακα κατά 80%, ενώ όπως είπε αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), έχοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 7η θέση παγκοσμίως αναφορικά με την διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι περίεργο το γεγονός, ότι η Ελλάδα, χωρίς να έχει ισχυρή βιομηχανική βάση, να θέτει στόχους μηδενικών εκπομπών, να υπεραμύνεται στην μετάβαση σε ΑΠΕ, να υποστηρίζεται η υπερβολική επένδυση σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και σύντομα σε υπεράκτια, χωρίς να υπολογίζονται οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.
Σε αντίθεση, άλλες χώρες που έχουν ισχυρές βιομηχανίες δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση που κινείται η χώρα μας, δίνοντας ως δείγμα την Γερμανία. Αδιαμφισβήτητα πολλές χώρες όπως και η δική μας, έχουν δεσμευτεί διεθνώς σε συμφωνίες, όπως τη Συμφωνία του Παρισιού, που θέτει στόχους για την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ωστόσο κάθε χώρα είναι μοναδική και αντιμετωπίζει διαφορετικές πραγματικότητες και προκλήσεις .
Αξίζει να επισημανθεί, ότι στα πλαίσια της στρατηγικής της πράσινης μετάβασης, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναγκαστούν σε υποχρεωτικές δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον, κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ με βάση τα όσα αναφέρει σχετική οδηγία της Ε.Ε., όπου όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να μεταβιβάσουν, πωλήσουν ή εκμισθώσουν το ακίνητο τους, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν φροντίσει να το αναβαθμίσουν ενεργειακά.
Στην Ε.Ε. υιοθετούνται εντελώς ανεδαφικές υποχρεώσεις που δεν μπορεί να τις στηρίξει κανένας ιδιοκτήτης σε καμία ευρωπαϊκή χώρα . Αδιαφορούν για το αν υπάρχουν χρήματα στην ελληνική οικογένεια για να κάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και παρά το γεγονός της υψηλής θέσης που κατέχουμε σε παγκόσμια κατάταξη, αναφορικά με την διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξακολουθούμε να έχουμε ίσως το πιο υψηλό κόστος ενέργειας σε σύγκριση με άλλους ευρωπαίους πολίτες .
Μια άλλη πτυχή, είναι οι επιπτώσεις των ΑΠΕ στο περιβάλλον σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και έρευνες, που είτε σκόπιμα είτε από λανθασμένη αντίληψη το συστημα επιχειρηματιων ΑΠΕ και κυβερνησεων, τις αγνοεί. Εντούτοις, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα δεν μιλά κανείς. Ουδείς τολμά να μιλήσει για την κρυφή πλευρά της πράσινης ανάπτυξης.
Ουσιαστική λύση με δίκαιο τρόπο προς όλους θα ήταν να είναι ενεργειακά αυτάρκη κάθε οίκημα, κάθε σπίτι, κάθε βιομηχανία αλλά και κάθε χώρα, όπου θα συντηρείται ένα κεντρικό σύστημα δικτύου, απλά και μόνο αποθήκευση ενέργειας και για τις έκτακτες ανάγκες. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρηματοδοτεί αυτήν την δράση (το οποίο υπάρχει και τώρα, απλά χρησιμοποιείται για την κατασκευή μεγάλων μονάδων παραγωγής). Αυτό προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που επιθυμούμε να επιτύχουμε τους στόχους, και μια επιθυμία να έχουμε ελεύθερους πολίτες με αυτάρκεια στην ενέργεια. Διότι όταν κάποιος στερείται, τοτε δεσμεύεται και υποτάσσεται. Το έχουμε δει ήδη στο σύστημα που έχει διαμορφωθεί στα χρόνια κατανάλωσης των πετρελαιοειδών και στο πως τα καρτέλ των καυσίμων τελικά επηρεάζουν την πορεία του πλανήτη και την πολιτική των χωρών.
Κοκοσάλη Άννα Μαρία