Ο Σχεδιασμός της Ε.Ε. για την Περίοδο Μετά το 2024

Η ευρωπαϊκή επιτροπή στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου, μιας καθιερωμένης διαδικασίας συντονισμού της οικονομικής και γενικότερης πολιτικής της ένωσης, προτείνει την επαναφορά των δημοσιονομικών πολιτικών στα επίπεδα που ήταν πριν τις τελευταίες κρίσεις, υγειονομικής και ενεργειακής.


Με τον όρο ¨συνετές δημοσιονομικές πολιτικές¨ προτείνει την κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης που είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην εκτροχιαστούν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών από τις πληθωριστικές πιέσεις, που τροφοδοτούνται κατα κάποιον τρόπο από αυτές τις πολιτικές.

Σημαντικά προβλήματα στους σχεδιασμούς της ευρωπαϊκής επιτροπής εντοπίζονται στην χαμηλή παραγωγικότητα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και στο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού της ευρωπαϊκής ηπείρου. Έγινε σύσταση στα κράτη-μέλη ώστε να αρθούν τα εμπόδια που αναστέλλουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, σχετικά με αυτά τα θέματα. Οι σχεδιαζόμενες λύσεις αναμένεται να δεχθούν αντιδράσεις και δυσαρέσκεια από τους πολίτες. 

Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν μάθει να ζουν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο που θέτει σαφή όρια στις λύσεις που προτείνονται. Ως εκ τούτου, γίνονται και σαφείς συστάσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή προς τα κράτη-μέλη για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευθετούν τα θέματα κατά τον τρόπο που προτείνεται. Ασχέτως από το αν αυτοί οι νόμοι αδικούν κάποιους πολίτες ή και κάποιο κράτος-μέλος, και ασχέτως από το αν είναι ή δεν είναι βούληση τους.

Αποτελεί πρόβλημα η σύσταση ενός εκλεγμένου οργάνου ¨υπέρ-κυβέρνησης¨ μόνο από τους αρχηγούς των κρατών και όχι άμεσα από τους πολίτες, αλλά και ο  τρόπος λειτουργίας του δεν συνάδει με τα δημοκρατικά ιδεώδη. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αποτελεί την υπερ-κυβέρνηση της ευρωπαϊκής ένωσης, με δικαιώματα προτάσεων ευρω-νόμων αλλά και επιβολής της νομοθεσίας της ένωσης. Μιας νομοθεσίας που μόνο η επιτροπή μπορεί να εισηγείται προς ψήφιση, είτε προς το ευρωκοινοβούλιο είτε προς το συμβούλιο της Ευρώπης. 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι το σώμα διοίκησης  της Ε.Ε. λειτουργεί και προκύπτει με μια αλλοιωμένη έννοια της δημοκρατίας και έχει μεταβληθεί σε καθεστώς. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προτείνει και θα επιβάλλει πολιτικές που δεν θα είναι συμπαθείς προς τους πολίτες, κατά τον τρόπο που το έκαναν μέχρι τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις. Μήπως λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταβλήθηκε χωρίς καν να το καταλάβει σε μια Ευρωπαϊκή δικτατορία, που για τον αφανή δικτάτορα, του αρκεί να ελέγχει την παρα-κυβέρνηση του; Έναν δικτάτορα που θα επιβάλει την δική του βούληση και όχι των πολιτών;

Η ευρωπαϊκή επιτροπή θα έπρεπε ως όργανο να προκύπτει απευθείας από την βούληση των πολιτών της Ευρώπης. Θα έπρεπε να ζητά την έγκριση των σχεδιασμών και πράξεων απευθείας από τους πολίτες της ένωσης, οργανώνοντας δημοψηφίσματα τα όποια θα περνούσαν προς νομοθεσία από το ευρωκοινοβούλιο, και μετέπειτα θα αναλάμβανε την εκτέλεση των νόμων. Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Αυτά είναι τα επακόλουθα της μη γνώσης των πολιτών σε ότι αφορά την πραγματική ισχύ της δημοκρατίας και της μη ενεργής συμμετοχής τους στα κοινά.

DimLoup

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *