Ο Υπουργός Οικονομικών, παρέθεσε στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για να υποστηρίξει την απόφασή του σχετικά με το ύψος του μέσου μισθού στην Ελλάδα και τις προβλέψεις για αύξηση του στο μέλλον. Εκφράζοντας δε, την ικανοποίηση του, ότι πλησιάζουν το στόχο που έχουν θέσει ως κυβέρνηση. Αυτό είναι μια κοινή προσέγγιση που χρησιμοποιείται συχνά από τους πολιτικούς για να επικοινωνήσουν με το κοινό, αλλά σε καμία περίπτωση, η τοποθέτηση του αυτή δεν εκφράζει την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες .


Οι αριθμοί που αναφέρονται από τον υπουργό βασίζονται σε προβλέψεις και η εκτίμηση του μέσου μισθού βγαίνει με μια συνάρτηση, η οποία θα έπρεπε να ερμηνέυει ορθά τις πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως η ανισότητα, οι συνθήκες εργασίας, η πλήρης απασχόληση, η αύξηση του πληθωρισμού κ.α..

Είναι χαρακτηριστική η έρευνα Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που καταδεικνύει ότι, η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη αύξηση στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής που συνεχίζουν να αυξάνουν έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς, κάνοντας δύσκολη την διαβίωση για εκατομμύρια πολίτες στην Ε.Ε.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην χώρα μας το 2022 προκάλεσε μείωση έως και 2% στα εισοδήματα των εργαζομένων. Παρά την αύξηση του βασικού μισθού και τα επιδόματα, τα γνωστά ”pass” ή τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Συμπερασματικά ο κ. Χατζηδάκης απλά χρυσώνει το χάπι, αναφορικά με τις αυξήσεις των μισθών επικεντρώνοντας στο ύψος μέσου μισθού. Αγνοώντας όμως το γεγονός, ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι σε συνάρτηση του πληθωρισμού, ώστε να διατηρείται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Ζητούνται άμεσα λύσεις και οικονομικές πολιτικές, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ευημερία των εργαζομένων, αντί να τους φέρνει σε θέση όπου ο μισθός τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης τους. Μέλημα μιας σωστά δομημένης πολιτείας είναι να παρέχει πάντα εργασία σε όλους τους πολίτες της, με συνθήκες εργασίας που θα σέβονται το ανθρώπινο δυναμικό, με αμοιβές που θα έχουν το αξιοκρατικό κριτήριο παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας.

Είναι άμεση η ανάγκη η μείωση της φτώχειας και της ακρίβειας στην Ελλάδα. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι το 50% του κατώτατου μισθού του Ελληνα πολίτη, να καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης του και το υπόλοιπο 50% , να διατίθεται από τον εργαζόμενο όπου αλλού θέλει εκείνος να τον διαθέσει.

Κοκοσάλη Αννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *