Αναστολή πλειστηριασμών στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Πρόσφατα, η Θεσσαλία συγκλονίστηκε από καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους κρανίου τόπους και ανείπωτο πόνο για τους κατοίκους της περιοχής. Ενώ οι πληγέντες προσπαθούν να ανασυνταχθουν και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, το Ελληνικό Κράτος φαίνεται να εκδηλώνει μια ανησυχητική έλλειψη αναληφθείσας δράσης και υποστήριξης.


Μια από τις πτυχές αυτής της έλλειψης ανταπόκρισης είναι η αναστολή των πλειστηριασμών επί της ακίνητης περιουσίας για έξι μήνες. Πρόκειται για μια προσωρινή κίνηση που δυστυχώς φαίνεται να αποτελεί μόνο μια συμβολική χειρονομία παρά μια πραγματική λύση για τους πληγέντες.

Η αναστολή των πλειστηριασμών για έξι μήνες μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση ότι το Κράτος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής και είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους πολίτες που έχουν χάσει τα πάντα.Η κατάσταση απαιτεί πολύ περισσότερα από την απλή αναστολή πλειστηριασμών καθως αυτή δεν αντικατοπτρίζει τα βαθύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πληγέντες.

Οι πλημμύρες δημιούργησαν μια επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανακούφισης. Αυτό δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την παροχή πραγματικής άμεσης βοήθειας αλλά τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων για την ανοικοδόμηση και τη μελλοντική προστασία από παρόμοιες καταστροφές. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται όχι μόνο ανακουφισμένοι και ασφαλείς από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, αλλά και υποστηριζόμενοι από το κράτος τους .

Πραγματική κοροϊδία  πρεπει να αποτελεί το γεγονός στα μάτια των πληγέντων οι οποίοι καλούνται να επισκευάσουν τα σπιτια και τις εγκαταστασεις τους ωστε να κατασχεθούν πλήρως λειτουργικα λιγο αργοτερα.

Μια γενναία λύση στο πρόβλημα από την πλευρά της Πολιτείας θα ήταν η κατάρτιση Νομοσχεδίου, που θα εξαγόραζε όλα τα δάνεια των πληγέντων πολιτών από τις υπάρχουσες τράπεζες, εξετάζοντας προσεκτικά την κάθε περίπτωση και ανάλογα με την κατάσταση που έχει περιέλθει κάθε πολίτης, να προχωρήσει είτε σε διαγραφή του χρέους, είτε να δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους να το εξοφλήσουν μακροχρόνια με μηδενική επιβάρυνση τόκων.

Επιπρόσθετα για να υπάρχει πραγματική ανοικοδόμηση και μελλοντική προστασία από παρόμοιες καταστροφές η Πολιτεία θα έπρεπε ήδη να έχει δημιουργήσει μηχανισμούς. Οι οποίοι θα ερευνήσουν όλες τις περιοχές της Ελλάδας και θα καταγράψουν τα πραγματικά σημερινά δεδομένα, τις πραγματικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα υποδομών όπως : υπόγεια επιγεια δικτυα, δρόμοι, γέφυρες και κάθε πτυχή σχετικά με τις συμβάσεις με εξωτερικούς φορείς, για έργα που υλοποιήθηκαν στον Ελληνικό Χώρο για να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό και τελικά όπως αποδείχθηκε ήταν έργα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που θα έπρεπε για την ασφάλεια των πολιτών.

Αν συμβούν όλα τα παραπάνω μόνο τότε οι πολίτες θα αισθάνονται όχι μόνο ανακουφισμένοι και ασφαλείς από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, αλλά και υποστηριζόμενοι από το κράτος τους.

Κοκοσάλη Αννα Μαρία

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *